Tips voor het verzorgen en onderhouden van je BDSM- en seks-toys

Tips voor het verzorgen en onderhouden van je BDSM- en seks-toys

De meeste van ons in de BDSM- of D/s-levensstijl zijn dol op hun toys en gereedschappen. Sommige van ons hebben kisten, koffers en zelfs hele kamers die aan onze gereedschappen en toys zijn gewijd. Ik weet dat mijn Daddy en ik veel toys hebben en de ruimte die ze innemen, blijft groeien bij elke nieuwe aankoop. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat ze schoon en goed onderhouden zijn, dus ik heb dan ook geleerd wat ik kan doen om ze goed schoon te maken en te onderhouden. Omdat toys zijn ontworpen om plezier te brengen en geen ziektes of ongemak, moeten we enkele basisbeginselen leren over de verzorging en het schoonmaken ervan. Als je enkele eenvoudige richtlijnen volgt, kun je ze veilig gebruiken en verleng je ook de levensduur van de toy of het gereedschap.

 

Waarom zou je je zorgen maken over het schoonmaken van toys?

De belangrijkste reden om seksspeeltjes schoon te houden, is het voorkomen van infecties en ziektes. Seksueel contact, of het nu een toy is of een ander persoon, is hoe de SOA’s (seksueel overdraagbare ziekte) worden verspreid. Als ziekteverwekkende organismen op het speelgoed aanwezig zijn en tijdens de seks worden gebruikt, kunnen de organismen gemakkelijk in het lichaam worden ingebracht en wordt de ziekte dus verspreid. Zorgvuldig reinigen en desinfecteren kan dit voorkomen. En een goede reiniging verlengt ook de levensduur van je toys en maak ze daarnaast ook nog eens aantrekkelijker voor het oog. Houd er ook rekening mee dat niet alle toys veilig gereinigd kunnen worden om te worden gebruikt op andere mensen. Dit soort artikelen zijn bruikbaar voor 1 persoon of een wegwerpartikel. Dit komt later terug in dit artikel.

 

Hoe maak ik ze schoon?

Zelfs de meest dodelijke microben zijn vrij gemakkelijk te doden als ze niet in het menselijk lichaam aanwezig zijn. Gewoon ouderwets zeep en water, samen met de schurende werking van een zachte borstel, zullen de meeste microben vernietigen. Echter, met het begin van zoveel dodelijke infectieziektes raad ik aan Dettol hygiënische schoonmaakdoekjes te gebruiken. Dit schoonmaakdoekje is een handig, gebruiksklaar, middelgroot oppervlakte desinfectiemiddel dat effectief is tegen virussen, bacteriën en schimmels. De belangrijkste factor is het verwijderen van ALLE lichaamsvloeistoffen en smeermiddelen van het oppervlak van het speelgoed. Dit kan een relatief eenvoudig proces zijn voor vinyl, rubber, siliconen (jelly-rubber) of plastic speelgoed, maar het kan veel moeilijker zijn voor leer, houten en elektrisch speelgoed.

En vergeet de meubels niet! Deze doekjes zijn ook geweldig voor banken, stoelen, tafels en ander apparatuur waarbij je geen water en zeep kunt gebruiken. Veel openbare en privé-speelfeesten gebruiken ofwel de doekjes of de spray in het gebied van de dungeon. Als een gebied niet gemakkelijk kan worden schoongemaakt, zoals matrassen of tapijten of schoonmaakmiddelen niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn, raad ik je ten zeerste aan om de wegwerponderleggers te gebruiken. Bewaar wat in je speelkoffer naast je EHBO-doos. Neem aan dat je er daar ook 1 van hebt.ja toch?

 

Vinyl, rubber, siliconen, glas, metaal en kunststof

Was het speelgoed zo snel mogelijk na gebruik met een vochtige doek en antibacteriële zeep, Dit voorkomt dat lichaam secreties en glijmiddelen aan de oppervlakte opdrogen, dat maakt ze later namelijk moeilijker te verwijderen.

Zodra de sessie voorbij is moet een zorgvuldige reiniging worden uitgevoerd. was de toys grondig in warm water met een antibacteriële zeep. (Er zijn er veel verschillende soorten te koop en de meeste doen het erg goed) Gebruik een zachte borstel en was het oppervlak voorzichtig, met aandacht voor alle hoeken en gaten. Pas speciale zorg toe op siliconen- of jelly-rubber-toys, zodat je geen krassen maakt op het oppervlak met je nagels of dat je te hard schrobt. Krassen zorgen ervoor dat dit soort speelgoed na verloop van tijd scheurt en je favoriete speeltje dus in 1000 stukjes kan eindigen. Maar deze krassen en scheuren geven microben ook een goede plek om zich te verbergen en fijn verder te groeien.

Droog het speelgoed voorzichtig als het reinigen is voltooid. De meeste bacteriën hebben een vochtige plek nodig om te leven en te groeien en kunnen niet overleven op een schoon en droog oppervlak. Blootstelling aan lucht en licht wordt aanbevolen wanneer mogelijk.

De meeste toys van vinyl, siliconen en glas en hulpstukken, zonder metalen onderdelen, kunnen veilig in de bovenste plank van je vaatwasser worden gewassen. Deze methode is 1 van de beste manieren om dit soort speelgoed te ontsmetten.

Alle insertables (denk daarbij bijvoorbeeld aan dildo’s en plugs) moeten als persoonlijk speelgoed worden beschouwd en mogen niet worden gedeeld als dat mogelijk is. Als dat niet mogelijk is gebruik dan condooms en andere barrières en ontsmet ze onmiddellijk

Opmerking over het gebruik van een condoom met een seks toy: Zorg ervoor dat je condooms koopt zonder glijmiddel of alleen specifiek met een glijmiddel op waterbasis. De meeste condooms hebben namelijk een glijmiddel op basis van silicone en zijn dan ook lekker goedkoop. Deze condooms zullen naar alle waarschijnlijkheid een reactie hebben met je siliconen toy. Voor siliconen of harde materialen kun je het beste een latex-condoom gebruiken (als je geen latex allergie hebt). Voor poreuze materialen is een condoom met polyurethaan te gebruiken, veel poreuze materialen bevatten olie in het materiaal als weekmaker en olie is niet compatibel met latex!

Ik zal later nog een gedetailleerde instructie schrijven voor het inbrengen en verzorgen van andere seks toys.

 

Leer

Speciale aandacht moet worden besteed aan items die gemaakt zijn van leer. Het leer verliest zijn soepelheid snel en droogt en bast als het wordt blootgesteld aan langdurige blootstelling met water en zeep. Zelfs kleine hoeveelheden water kunnen sommige leer-afwerkingen verkleuren.

Als je het oppervlak van het leer afveegt met een doek gedrenkt in antibacteriële zeep en water, verwijder je de meeste sporen van bloed of lichaamsstoffen, maar niet alle. Het is bijna onmogelijk om zacht, onafgewerkt leer zoals suède of zeem te reinigen, dus speciale zorg moet worden gebruikt om te voorkomen dat ze worden bevuild met lichaamsvloeistoffen.

Laat toys gemaakt van leer zolang mogelijk aan de lucht drogen. Blootstelling aan lucht zal al vele schadelijke microben vernietigen. Blootstelling aan zonlicht is ook gunstig maar wees voorzichtig, overdrijf dit niet, leer raakt in zonlicht gemakkelijk “verweerd”. Het gebruik van een desinfecterende spray, zoals Dettol of Lysol, kan ook nuttig zijn, maar nogmaals, dit kan ertoe leiden dat het leer verkleurd of vlekken krijgt.

Het is mijn persoonlijke mening dat leren toys niet gedeeld mogen worden. Ze zijn veel te moeilijk om te reinigen en te desinfecteren, dus het reserveren van dure floggers voor die ene speciale “sub” is dan echt de beste optie.

 

 

Elektrische toys

Onthoud dat elektriciteit en water niet goed samen gaan. Dus dompel nooit elektrische toys in water. Dit kan de motor kapot maken door corrosie te veroorzaken en kan dus dan gevaarlijk zijn de volgende keer dat je hem wilt gebruiken. (Tenzij is aangegeven dat het ook gebruikt kan worden onder water zoals in bad)

Zodra de toy is losgekoppeld, was je het oppervlak met een doek gedrenkt in water en een goede antibacteriële zeep. Besteed veel aandacht aan die hoekjes en gaatjes (verwijderbare onderdelen kunnen worden gereinigd volgens de bovenstaande instructie)

Droog voorzichtig het oppervlak van de toy en laat het zo lang mogelijk aan de lucht drogen. Een toy dat op batterijen werkt mag nooit worden gereinigd of worden opgeborgen met de batterijen er in. Maak ze schoon en berg ze apart op.

 

Hout ( paddles, canes etc.)

Houten gereedschappen moeten op dezelfde manier behandeld worden als leer. Tenzij ze een verzegelde afwerking hebben.

Als de afwerking verzegeld is (gelakt, geverfd, gevernist), moet deze grondig worden gereinigd met water en een antibacteriële zeep. Laat ze niet weken in water. Dit kan de afwerking beschadigen en het item doen vervormen.

Droog af met een zachte doek en laat het daarna zo lang mogelijk aan de lucht drogen

Zacht polijsten herstelt de afwerking en controleer het gereedschap op splinters en andere schade.

 

Paardenhaar

Paardenhaar kan het oppervlakte van de huid gemakkelijk breken, dus zorgvuldige reiniging is een must. Gebruik een milde zeep of shampoo om het grondig te wassen.

Laat het haar aan de lucht drogen en indien mogelijk blootstellen aan zonlicht.

 

Metalen toys

Was metalen voorwerpen zoals clips, klemmen en studs in warm zeepwater.

Na het wassen kunnen ze gedurende 20 minuten in alcohol gedrenkt worden en vervolgens er uit verwijderen en aan de lucht laten drogen. Alcohol zal binnen 10 minuten bijna elke bekende microben doden, dus dit zou een zeer effectieve manier moeten zijn om de meeste metalen toys te reinigen.

 

Touw

Voor het onderhoud en de verzorging van touw zal ik een apart topic schrijven.

 

Hoe moet ik schone toys en gereedschappen bewaren?

Er zijn een paar dingen waaraan je moet denken wanneer je schone toys opbergt. Het handhaven van hun netheid is de primaire zorg en het is niet moeilijk om te doen. Ik betwijfel of de meeste van ons te veel bezig zullen zijn met opslag op lange termijn.

Zorg dat het speelgoed helemaal droog is. Het opslaan van vochtig speelgoed in een afgesloten container, zoals bijvoorbeeld Tupperware®, lijkt enigszins op het maken van een incubator voor bacteriën.

Wikkel siliconen (geleiachtig rubber) speelgoed in een zachte doek, zoals badstof, om te voorkomen dat het wordt ingekerfd door ander speelgoed.

Zorg ervoor dat alle batterijen zijn verwijderd van toys die op batterijen werken. Bewaar de batterijen niet op dezelfde plaats als de toys. Een lekkende batterij kan veel schade toebrengen aan toys maar ook schade aanrichten op je huid als het niet wordt ontdekt voor gebruik.

Elke afgedekte container of “tas” die ze stofvrij houdt, voldoet. Een container die ademt, is de betere keuze dan een luchtdichte. En een mooie leren tas of houten kist kan een aantrekkelijke opslagmethode zijn. Als je kinderen of frequente bezoekers hebt, kun je overwegen om er eentje te gebruiken die kan worden vergrendeld.

Wikkel flogger en paardenhaar in een zachte schone doek om verwarring te voorkomen en de vezels te beschermen.

Klein metalen toys zoals klemmen, kunnen bewaard worden in een zakje met een kleine doek om ze te beschermen tegen beschadigen of verlies.

 

Glijmiddelen:

Gebruik nooit een glijmiddel op oliebasis op toys die latex bevatten. Olie eet als het ware latex (een natuurlijk rubber product) en zal dingen vernietigen zoals condooms, handschoenen en ook toys die latex bevatten. De meeste toys zullen beter standhouden met een glijmiddel op waterbasis.

Gebruik nooit een glijmiddel op siliconenbasis met toys op siliconenbasis. Dit glijmiddel zal de toys beschadigen en verweken.

Gebruik nooit een glijmiddel op basis van olie / petroleum op iets wat in de vagina wordt gebracht. Dit kan schimmelinfecties en andere bacteriële problemen veroorzaken.

Olie /petroleum gebaseerde glijmiddelen omvatten vaseline, handcrèmes, lotions, lichaamsolieen, babyolie, kokosolie, druivenpitolie en veel crèmes. Controleer de lijst met ingrediënten op het etiket voor het vermelden van olie of petroleum producten.

Het gebruik van Nonoxynol-9, een zaaddodend middel dat wordt gebruikt bij condooms, kan mogelijk je kans verminderen om seksueel overdraagbare aandoeningen op te lopen. Het is echter nooit bewezen. Sommige mensen zijn gevoelig voor dit product en ontwikkelen een irritatie door Nonoxynol-9. Als dit zou gebeuren, stop dan onmiddellijk met het gebruik van het product

 

Anale seks

Een toy dat anaal is gebruikt, mag nooit daarna in de vagina worden ingebracht. De bacteriën die gezond zijn in de anus zijn niet gezond voor de vagina.

Het delen van toys tussen deze twee gebieden kan een PID (Pelvic Inflammatory Disease) veroorzaken. Dit is een gevaarlijke en soms dodelijke ziekte.

Een condoom kan worden gebruikt op speelgoed dat zowel anaal als vaginaal zal worden gebruikt of met een andere partner wordt gedeeld. Verwissel het condoom voor een schone bij het wisselen van gebied of partner.

 

Speel veilig!

Deze tips kunnen jou en je partner veilig en gezond houden. Als je je toys moet delen, let dan op de risico’s en gebruik goede hygiëne. Speel veilig en zorg ervoor dat het enige wat je toys en gereedschappen je geven plezier is en geen ziekte.

©2018 Simone – bdsmenkink.nl

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven