Polyamorie oftewel Liefde in Meervoud

Polyamorie oftewel Liefde in Meervoud

Binnen de BDSM community hoor je ook vaak de term poly vallen. En omdat ik dat een beetje duidelijk wil maken naar wat het nu eigenlijk is schrijf ik dit artikel voor jullie.

Polyamory  oftewel liefde in meervoud betekent dat je kan houden van meer dan 1 persoon tegelijk en ook meerdere relaties tegelijk hebt. Je kunt seksuele,emotionele of spiritueel verbonden zijn of een samenspel daarvan. Wanneer je een polyamoreuze relatie hebt hoeft deze dus niet het hele pakket te omvatten. Zo zijn er genoeg die het seksuele aspect alleen voor de hoofdpartner bewaren, Of juist wel het seksuele delen maar absoluut geen emotionele gevoelens met die partner hebben.
In deze poly-relaties gaat alles in openheid naar alle betrokken partners en hun behoeftes en zijn er ook zeker wel afspraken onderling.

Je bent polyamoreus als je open staat voor meer dan 1 relatie ook al zou je die op het moment niet hebben. In  polyamorie is de liefde dus niet exclusief voor 1 persoon zoals in monogamie. Maar wanneer je polyamoreus bent betekent niet dat je polyamoreus leeft. Als je al een partner hebt zal deze daar ook bij moeten instemmen als dit wel zou willen. Er zijn genoeg polyamoreuze mensen die toch gewoon monogaam leven als respect naar hun partner.

Polyamorie is dus geen vreemdgaan zoals je dat wel eens in de wandelgangen hoort. Dit omdat er volledige openheid en eerlijkheid is naar alle partners.


Binnen de polyamorie zijn ook weer diverse vormen te vinden.

Zo heb je de:

  • Primaire – Deze bestaat uit 1 hoofd relatie en daarnaast 1 of meerdere relaties waar geen emotionele, financiële of wettelijke verplichting bestaat.
  • Triade –  Ook wel de drietal of trio genoemd. een relatie van drie mensen die allemaal met elkaar op 1 of andere manier verbonden zijn.
  • V – Wederom een relatie van drie mensen. Maar in deze een verschil dat 1 persoon de spil is en de andere twee geen relatie met elkaar hebben.
  • Triangle – De driehoeksverhouding waarbij 3 mensen heel hecht met elkaar verbonden zijn.
  • Een relatie van 2 koppels waarbij alle vier bij elkaar betrokken zijn.
  • Een relatie van 2 koppels die samenkomt doordat twee partner samen een nieuw koppel vormen
  • Line mariage oftewel serie huwelijken – een huwelijk waarin van tijd tot tijd jongere mensen worden toegevoegd. Waardoor een gelijkheid in populatie ontstaat omdat er net zoveel nieuwe partners bijkomen als sterven. Dit is een andere vorm van familiaire onsterfelijkheid.
  • Poly Fidelity een relatie van meerdere mensen waarin afgesproken is dat de seksuele activiteit alleen binnen de groep plaatsvindt en er geen partners zijn van buitenaf.
  • En dan zijn er ook nog grotere groepen die namen hebben als quads, pentacles, sextets etc.daarin worden de relatie vormen vaak wat ingewikkelder maar zijn er ook afspreken etc onderling

Heel veel soorten relaties die bij vele misschien wel verschillende gevoelens oproepen.

Want hoe doe je dat bijvoorbeeld met jaloezie. Het is namelijk niet per definitie zo dat deze mensen geen jaloezie kennen want dat is er ook zeker wel. Maar ze gaan er heel anders mee om. Ze kijken naar de oorzaak van de jaloezie en geven daar aandacht aan zoals je bijvoorbeeld ook een depressie kan doorstaan. Jaloezie maar ook zeker angst kan ook een groot probleem vormen in deze relaties. want wat als de ander het gevoel krijgt dat de derde persoon meer aandacht krijgt. Of wanneer deze denkt dat de derde misschien wel de “betere” partner is. Dan kan er een ziekelijke jaloezie of verlatingsangst ontstaan waardoor je relatie een flinke deuk kan oplopen.
Maar ook kan het totaal andersom zijn en kun je genieten van het feit dat je partner zo gelukkig is ook met die ander. Kan je genieten om ze samen te zien. Hier spreken we dan niet van jaloezie maar van de tegenhanger jaliefgevoel

Vaak hoor je dat polyamoreuze mensen homo of biseksueel zijn. Dit is niet per definitie zo. Wel zijn er heel veel biseksuele of homoseksuele.Maar er zijn er ook genoeg die gewoon hetero zijn. Of in het geheel niet in een hokje willen worden gestopt. Waarom zou je ook in een hokje willen horen.je bent wie je bent toch!

Wel ben ik van mening dat je geen poly-relatie moet starten als hulpmiddel voor je bestaande relatie als daar problemen zijn. Dat is vluchten voor je problemen en dat soort problemen zal je dan ook gaan tegenkomen in de andere relatie. Want meerdere relaties aangaan betekent ook, nog harder jezelf tegenkomen. Want kan je in 1 relatie jouw tekortkomingen nog wat verdoezelen of worden ze getolereerd. In de volgende relatie zal dat weer heel anders zijn en moet je keihard werken aan jezelf.Maar zo zal je dat ook zien bij de partners die je treft. Je moet echt leren rekening houden met meerdere personen.

En ook weer hier binnen de community van poly-relaties zal je mensen tegenkomen die doen alsof ze polyamoreus zijn puur en alleen maar om meerdere partners in bed te krijgen. Terwijl ze eigenlijk gewoon monogaam zijn. Dus ook dat kan dan goed fout lopen.

Maar ja hoe weet je nu of je polyamoreus bent, dat kan echt alleen jij zelf weten. Daar zijn geen regeltjes en geen richtlijnen voor, dat is puur gevoel. ook hier zul je je eigen gevoelens moeten gaan erkennen.

Wanneer je denkt dat je van meerdere mensen houd en daar dus een relatie mee aan zou willen gaan zul je open en eerlijk met ze in gesprek moeten gaan. En ook zeker geen gevoelens achterwege laten. Want ook hier is de basis respect, eerlijkheid, verantwoordelijkheid, vertrouwen en communicatie. Zonder deze basis kun je geen gezonde poly-relatie opbouwen.

Dus ook wanneer je nu al in een bestaande monogame relatie zit en denkt dat je polyamoreus bent kan je dit bespreekbaar maken met je huidige partner. Wie weet ziet hij/zij het wel totaal niet zitten maar ook dan heb je vaak iets gewonnen. Alleen al door je gevoelens te openen naar je partner kan de intimiteit in je huidige relatie verhoogd worden. en voor hetzelfde zit je partner met dezelfde verborgen gevoelens. Natuurlijk kan het ook volledig fout lopen,  maar wie niet waagt wie niet wint.

Kanttekening:

Polyamorie moet niet verward worden met polygamie of bigamie . Bij polygamie is 1 partner getrouwd met meerdere partners.  Dit kan zijn 1 man met meerdere vrouwen, dit is polygynie, of 1 vrouw met meerdere mannen, dit is polyandrie. We spreken van bigamie als er een tweede huwelijkspartner is. In nederland is polygamie en bigamie bij de wet verboden. Terwijl het in andere landen en ook geloven heel normaal is.

©2016 Simone – bdsmenkink.nl

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven