Bastinado

Bastinado

Lijfstraffen; ooit bedoeld om gevangenen zwaar te straffen en/of als ondervragingsmethodiek door het veroorzaken van zeer zware lichamelijk pijn; maar is tegenwoordig ook niet meer weg te denken in het SM-spel. Eén van de lijfstraffen die binnen de SM gebruikt wordt is Bastinado; letterlijk “het slaan op de zool van de voet”.

De voet is uiterst complex, met veel botjes en gewrichten om te kunnen lopen. Hier schuilt al gelijk een groot risico. Door er op een verkeerde manier hard op te slaan, bestaat de kans dat botjes kunnen breken, gewrichten of zenuwen beschadigd kunnen raken en pezen of spieren kunnen scheuren. Sommige beschadigingen zijn onomkeerbaar  en kunnen niet verholpen worden door medische technieken. Een beschadiging des levens tot gevolg. En juist binnen de BDSM is veiligheid één van de pijlers.

De voet bestaat uit drie voornaamste gebieden:
• Voorvoet (middenvoetsbeentjes en tenen)
• Middenvoet (voetwortelbeentjes en ook wel de zool genoemd)
• Achtervoet (hielbeen)
Wegens de bovengenoemde risico’s is het slaan op de voorvoet als de achtervoet heel sterk af te raden. De botjes in de zool van de voet zijn voldoende beschermd door spieren die de klappen kunnen opvangen. Ook is er onder de zool weinig eelt, waardoor de huid erg elastisch is.
Zie foto voor de juiste positionering van het slagwerk op de voet.

Bastinado wordt over het algemeen gedaan met behulp van een cane, maar kan ook door een smalle paddle, zweep of flogger gedaan worden. Belangrijkste in de maatvoering is dat het object waar mee geslagen wordt, niet groter is dan de breedte van de zool. Dit om de voorvoet en achtervoet niet te raken. De manier van slaan is afhankelijk van de positie die aangenomen wordt, maar is hetzelfde als lijfstraffen op andere lichaamsdelen.
Zoals het bij alle vormen van lijfstraffen geldt, gaat het bij bastinado ook om de machtsverhouding en het veroorzaken van pijn. De lichamelijke en mentale impact kan voor de onderdanige sterk variëren; zorg altijd voor een goede aftercare.

Als je geïnteresseerd bent geraakt en het wilt proberen in een spel; verdiep je even in de menselijke anatomie van de voet en bouw het spel rustig op.

 Bron:Met dank aan Rub Stef

©2018 Simone – bdsmenkink.nl

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven