Wat is power exchange oftewel machtsuitwisseling?

Wat is power exchange oftewel machtsuitwisseling?

Heel kort gezegd is Power Exchange de versterking van de dominant door de overgave van controle door de onderdanige. Machtsuitwisseling is een overeenstemming en daarover moet heel goed worden onderhandeld. De diepte van de kracht geleverd door de onderdanige is gelijk aan het niveau van verantwoordelijkheid die wordt overgenomen door de dominant. Kortom het is de manier waarop D/s-relaties van ieder type werken. Een onderdanige geeft de macht over en een dominant neemt die macht aan. De meeste vanilla-relaties werken aan een gelijkheid in het rollensysteem, waarbij de partners afhankelijk van de situatie of de activiteit, over en weer gaan wanneer we het over controle hebben. Dit is ook waardoor een heleboel “mannenklusjes” en “vrouwenklusjes” zich ontwikkelen in een relatie.

Een machtsuitwisseling is wat rigoureuzer gedefinieerd. Koppels bespreken en onderhandelen wie welke rol heeft en hoe die rol eruit ziet. Een onderdanige zal de dominant vertellen waaraan ze zich wel of niet zullen onderwerpen en een dominant moet instemmen met die voorwaarde om het te laten werken. Het is een consensueel onderhandelingsproces en afhankelijk van het niveau van machtsuitwisseling kan er een beetje of veel controle nodig zijn. Machtsuitwisseling is dan ook veelal de basis van ieder BDSM-spel. De ene persoon stemt ermee in om zich te onderwerpen en de ander stemt ermee in om de controle te hebben.

 

In dit stuk pak ik de vijf niveaus van machtsuitwisseling, zoals ze in het boek, Screw the roses staan beschreven. . Dit zijn vijf niveaus waarin de auteurs van dit boek de verschillen van machtuitwisseling het beste konden verdelen.

  1. Voorwaardelijke instemming – De BDSM one-nighter, een beperkte uitwisseling van macht onderhandeld door een dominant en sub voor een enkele sessie of korte speelperiode, zoals een nacht, een dag of een weekend.


  2. Beperkte doorlopende instemming – Een overeenkomst, onderhandeld door een dominant en een sub, om nonchalant langdurig te spelen zonder enige emotionele betrokkenheid. De twee hebben alleen een machtsuitwisseling om te spelen en verder geen interactie met elkaar, vaak play-partners genoemd in het huidige jargon.


  3. Voorlopige instemming – Een doorlopende relatie die wordt onderhandeld tussen een dominant en een sub, die wordt gekenmerkt door machtsuitwisseling en emotionele betrokkenheid, maar die geen serieuze betrokkenheid kent. Dit niveau is naar mijn mening geëvolueerd als de stijl van een D/s relatie die ik alleen als slaapkamer-relatie zou beschouwen. Het koppel heeft misschien een toegewijde relatie, maar de machtsuitwisseling is geen geïntegreerd onderdeel. Ze gaan ermee akkoord om alleen hun D/s-relatie uit te drukken in de slaapkamer of in het weekend of wanneer er een oppas kan worden gevonden.


  4. Verbond van dominant en sub – Een diep geëngageerde symbiotische relatie tussen een dominant en sub. Machtsuitwisseling-relaties van dit type hebben de elementen van D/s tijdens hun dagelijkse leven en identificeren zich als dominant en onderdanig buiten de slaapkamer, ook hebben ze vaak regels, rituelen en manieren om in de relatie te communiceren om de machtsuitwisseling naar elkaar uit te drukken.


  5. Absoluut eigendom – Betekent een voortdurende D/s-relatie waarbij vaak ook sprake is van Total Power Exchange, waarbij de onderdanige alle beslissingen aan de dominant heeft overgegeven. Dit wordt vaak beschreven als een meester- en slaven relatie.

 

Kortom Power Exchange ie een manier om met je partner te communiceren waar je rollen zijn gedefinieerd, je hebt onderhandeld over de controle waarbij de ene zich onderwerpt en de ander overheerst voor een afgesproken tijdsperiode en dat is veelal ook de basis voor alle BDSM-interacties.

©2019 Simone – bdsmenkink.nl

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven