De emotionele kant van subdrop en waarom het vaker voorkomt in toegewijde relaties

De emotionele kant van subdrop en waarom het vaker voorkomt in toegewijde relaties.

Wanneer je samen speelt en het wordt echt intens, dan voel je je geweldig. Je wilt niet dat het eindigt en dat gevoel, die roze wolk, sijpelt gelukkig ook nog een tijdje door na het spelen. Dat is het gelukzalige gevoel waar we allemaal van houden. Maar wat gebeurt er wanneer dat gevoel begint weg te gaan? Wat als je je in plaats van goed of zelfs normaal, je jezelf verdrietig, somber, depressief en verontrust voelt? Dan ben je toch echt die subdrop tegengekomen.

Subdrop kan in veel verschillende vormen voorkomen. Subdrop is het antwoord van het lichaam op de drop van endorfine in het lichaam na een sessie. Het meeste van wat je online leest, zijn de fysieke aspecten; de vermoeidheid, verdriet, pijn en het herstel van blauwe plekken, wondjes, marks etc. Maar er is een meer intense kant van subdrop die weinig aandacht krijgt omdat het voor elke persoon anders is en het herstellen van subdrop kan dan veel verschillende vormen aannemen.

Als er niet voor je gezorgd wordt, kun je na een sessie depressief zijn. De endorfine en andere hormonen zoals adrenaline en oxytocine, die vrijkomen tijdens het spelen, verlaten je lichaam op zo’n dusdanig snelle manier dat het lichaam echt de tijd nodig heeft om de balans van hormonen in je systeem te herstellen. Je zou het gevoel kunnen krijgen dat je de avond ervoor teveel gedronken hebt en dus een kater hebt, je kunt je uren of dagen verloren en depressief voelen, of misschien wil je gewoon wel uitslapen. Dit zijn de meer extremere vormen van een drop. Sommige mensen herstellen binnen enkele uren, maar andere kunnen wekenlang tekenen van subdrop vertonen na een intense sessie.

In een vorig artikel hebben we gesproken over het maken van een aftercare kit voor als je alleen bent en je dus voor jezelf moet zorgen, maar ik heb daar nooit uitgelegd waarom sommige van die items in die kit zitten. Het doel van veel van die items is om te helpen bij het emotionele herstel na een sessie. Je hebt misschien geen behoefte aan een kit voor aftercare, maar het is nuttig om te weten waarom zoiets wordt aanbevolen.

Veel van de items in de kit zijn bedoeld om je te helpen je stemming te normaliseren en om zelfzorg te kunnen toepassen. Focussen op jezelf en je mentale gezondheid is een groot deel van het voorkomen dat die sombere down gevoelens je lichaam en geest binnendringen en je dus inhalen. En andere items herinneren je er weer aan dat je partner of vriend ook je steun kan zijn. Je hoeft een subdrop niet alleen te doorlopen.

 

Twee redenen waarom een subdrop vaker voorkomt in toegewijde relaties.

 

Degenen die in casualplay-relaties zitten hebben meestal niet zoveel drop-problemen als mensen in toegewijde relaties. De reden hiervoor is tweeledig. Ten eerste hebben casual relaties niet hetzelfde element van intimiteit dat bestaat in lange termijn relaties. Dat wil overigens niet zeggen dat alle informele relaties intimiteit missen, maar als je voor een bepaalde tijd in een toegewijde relatie hebt gezeten, zal je weten en herkennen dat de intimiteit van een toegewijde relatie anders is dan bij een casual relatie. Deze intimiteit kan problemen veroorzaken met grenzen en liefde, dat wanneer de sessie voorbij is, de sub de geldigheid van gevoelens in twijfel kan trekken. Bij verschillende gelegenheden, dacht ik, hoe kan Hij van me houden terwijl Hij me dat aandoet. Natuurlijk was het een consensus en vond ik het toen allemaal heerlijk en goed, maar als de sub headspace voorbij is, kunnen deze vragen emoties van verdriet, vragen en ongeloof teweegbrengen. Dit is heel normaal.

De tweede reden dat subdrop vaker voorkomt in toegewijde relaties is dat de grenzen vaker worden getest en dat het spel scherper kan zijn. Casual relaties hebben de neiging om het vertrouwen en de geschiedenis die nodig is om grenzen te testen niet zo gemakkelijk te ontwikkelen. Hoe sterk het vertrouwen ook is bij partners, je kunt nog steeds gevoelens van ongeloof hebben, of zelfs gevoelens dat je niet kan geloven dat je van zoiets pervers, kinky of smerigs houdt. Je eigen twijfels kunnen zorgen voor angst, verdriet en eenzaamheid. Je zou je zelfs kunnen afvragen waarom je überhaupt met BDSM bent begonnen. Nogmaals, dat is heel normaal.

 

Richt je op de emoties

 

De emoties die loskomen tijdens en na een sessie, zijn noodzakelijk om aan te pakken. Houdt ze niet binnen, Schrijf ze op, praat er over, ventileer, en houd een open communicatie met je partner. Ze kunnen je helpen om je gevoelens te doorstaan. Je gevoelens hoeven niet rationeel of accuraat te zijn, zolang je in staat bent om ze op enige manier uit te drukken zijn ze geldig. Verschillende van die dingen in de aftercare kit zijn bedoeld om je te helpen die verbinding met je emoties tot stand te brengen. Een notitieboekje/dagboekje om je gevoelens op te schrijven, je telefoon om je partner te bellen (als ze ver weg zijn), een brief van je partner die je vertelt hoe ze over jou denken en misschien zelfs wel een geluid- of filmopname. Roep wat vrienden bij elkaar en ga er op uit. En wanneer je levensstijl vrienden hebt, kunnen ook zij je helpen om te herstellen van een subdrop.

 

Mijn beste stukje advies.

 

Subdrop is moeilijk. De vele keren dat het mij het hardst getroffen heeft, was de grootste kans voor mij om te leren van mijn reacties, mijn gevoelens en wat ik denk. Het beste advies dat ik je kan geven, is dat je de ervaring moet omarmen en je zo voorbereiden op de volgende keer. Ik weet dat we verdrietig, gestrest, eenzaam, depressief en een andere verscheidenheid aan lage impact emoties hebben wanneer we in subdrop zitten, maar zodra je je bewust bent van wat er aan de hand is, kun je ervan leren, hoe je de volgende drop minder ernstig kunt maken.

Je kunt leren om de effecten die subdrop heeft op je lichaam en geest te verminderen. Als je je verdrietig voelt, vind dingen om te doen die je gelukkig maken. Ervaar je fysieke uitputting of een ziek gevoel? Rust uit, neem vitamines en zorg voor jezelf. Ben je eenzaam? Maak een afspraak met vrienden om bij te praten. Je kunt je beter voelen, je moet het gewoon laten gebeuren en een beetje voorbereiding zal je een weg geven om dat mogelijk te maken.

Subdrop hoeft niet zo’n grote impact te hebben op de momenten na de sessie. Met een beetje voorbereiding en bewustzijn kun je niet alleen een deel daarvan verminderen, maar het ook gebruiken om je te helpen communiceren met je partners en jezelf uit te drukken. Voordat je je emoties uit de hand laat lopen, neem de hierboven besproken stappen en kijk of je je fijne humeur kunt terugvorderen.

©2019 Simone – bdsmenkink.nl

Delen:

4 reacties

 1. Vlinder

  Dank je wel Simone. Ik kan inmiddels zeker zeggen dat een toegewijde relatie hele andere sub gevoelens met zich meebrengt dan een casual relatie. Deze week mijn eerste, gelukkig milde, subdrop gevoelens ervaren.

 2. alex

  Mooi geschreven. Ik ben vanaf mijn 30ste met Sm bezig (nu 60..) maar ben getrouwd met een vanilla partner die niks met SM heeft . Was ooit intens blij toen ik naast mijn huwelijk een D/s relatie kreeg met een Mrs. Prachtige tijd gehad tot ik door haar aan de kant werd gezet. ik viel in een vreselijk gat. Tot mijn grote verrassing ben ik tien jaar later “gevonden”door een Mr. Een hele andere ervaring natuurlijk maar heerlijk dat ik mijn SM gevoelens kan invullen . Het gaat goed tussen ons , het gevoel wordt steeds intenser, maar de intervallen tussen elkaar zien zijn lang. Ik wil meer, maar dat zit er niet. ik vrees het moment dat het stopt…in welk gat zal ik dan vallen,,

  • Simone - bdsmenkink

   Hoi Alex,

   Wanneer een relatie stopt, welke dan ook, en op wat voor een leeftijd. Het maakt denk ik niets uit. In een gat zal je in eerste instantie altijd vallen. Daar zal je dan een weg in moeten gaan vinden. Hoe moeilijk dat dan ook zal zijn.

   Groetjes Simone

 3. Mirjam

  Goedemorgen,

  Herkenbaar wat je deelt, Alex. Daarom is het zo belangrijk andere mensen om je heen te hebben met wie je je verhaal en gevoelens van wellicht onmacht kunt delen. En afleiding, sporten of lekker naar buiten.

  Groet
  Mirjam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven