Uit de kast komen naar familie/vrienden

Uit de kast komen naar familie/vrienden

Hoe zou je kunnen reageren wanneer je familie/vrienden je levensstijl of seksualiteit niet goedkeuren?

 

Uit de kast komen naar je familie/vrienden, of het nu om geaardheid, je levensstijl of het kinky zijn is, voor de meeste is het een zenuwslopende situatie. Als je niet onder controle hebt wanneer en waar je familie/vrienden er achter komen, zou dit voor de meesten een ware ramp zijn, maar je zou de reactie kunnen verminderen door wat voorbereiding te treffen door bijvoorbeeld vooraf een onverwachtse openbaring te plannen. Maar ze zouden er ook op een andere manier achter kunnen komen. Want wat kan je doen wanneer je familie/vrienden er al achter komen doordat iemand anders ze het verteld, terwijl jij daar nog helemaal niet klaar voor bent om het aan hun te vertellen.

 

Een kleine kanttekening: Je hoeft helemaal niet naar buiten te komen, ook daar kan en mag je voor kiezen. Je zou je ouders toch ook nooit vragen wat ze in de slaapkamer doen of hoe hun intieme relatie werkt. Dat vraag je niet omdat dat jouw zaken helemaal niet zijn. Net zoals jij kinky, onderdanig of Dominant bent, is dat ook hun zaak niet. Als het geen directe invloed heeft op de wijze waarop je met je familie/vrienden communiceert, hoeven ze dat echt niet te weten. Het grootste deel van de BDSM-community zou die beslissing ook ondersteunen om het je familie/vrienden niet te vertellen. Het wordt meestal bewaard als een geheim leven dat je leidt. Bij ons weet ook niet iedereen wat voor levensstijl wij hebben, En sommige weten wel dat mijn Daddy het hoofd van ons huishouden is. En ze respecteren mijn keuze daarin.

 

Maar nu als je uit de kast bent gekomen en ze een felle afkeuring hebben geuit over jouw gekozen levensstijl, heb je een paar opties.

 

  1. Je kunt ze vertellen dat het ze niets aangaat.

    Ja, je respecteert hun mening, maar zolang je volwassen bent, kunnen ze je niet dwingen om iets te doen wat je niet wilt doen. Je familie/vrienden op hun plaats zetten is misschien niet je favoriete bezigheid, maar soms is het nodig. Ze geven om je, maar wanneer het je vader of moeder betreft, en ze weten dat je een andere levensstijl of geaardheid omarmt dan wat ze normaal vinden, kunnen ze nog weleens het gevoel krijgen dat ze tekortgeschoten zijn in hun rol als ouder. Stel ze gerust dat niemand je dwingt dit te doen, dat je na een lang proces tot deze beslissing bent gekomen om geluk te vinden en je hoopt dat ze zullen zien dat je blij bent met deze beslissing. Je kunt niet verwachten dat ze van gedachten veranderen, maar hopelijk zullen ze zien dat alles wat belangrijk is, jouw geluk is.

  2.  Je kunt ze er aan herinneren dat je dezelfde persoon bent die ze kenden als vóór deze openbaring.

    Sommige mensen geloven dat als je eenmaal je “alternatieve” levensstijl of geaardheid ontdekt hebt dat je een ander persoon zult gaan worden. Andere denken misschien dat ze zich nooit meer met jou kunnen vergelijken (terwijl ze dat anders wel altijd deden). Een andere angst is, dat je nooit meer bij ze in de buurt zou willen zijn. Dit was tenslotte eerst een geheim en met een openbaring is alles nu bekend. Zou jij je nu willen distantiëren van degene die het weten en niet goedkeuren? Irrationele angsten komen in deze gevallen vrij vaak voor. Omdat je familie/vrienden vaak niet op de hoogte zijn van je levensstijl. Help hen in te zien dat je niet van plan bent ergens heen te gaan en dat je dezelfde persoon bent waar ze gisteren ook van hielden vóór dat ze deze informatie kregen.

 

Hoe bereid je je voor op een “alternatieve” levensstijl-openbaring?

 

  • Neem online eens een kijkje in de homoseksuele scène. Ze komen al jaren uit de kast en er zijn tal van checklists, voorbereidingsplannen en tips te vinden om dit zo pijnloos mogelijk te maken met minimale stress,
  • Kies een goede tijd.
  • Kom niet uit de kast tijdens een ruzie of wanneer je ergens boos om bent. Dit is geen openbaring die er bij gebaat is om dit onvoorbereid te doen. Plan tijd in met je familie/vrienden. Zorg ervoor dat ze weten dat je iets belangrijks hebt wat je met hen wilt bespreken en dat ze daar ook tijd en ruimte voor maken in hun agenda. Mensen zijn eerder bereid te luisteren als ze tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op het gesprek, zelfs als ze niet weten waar het over gaat.

 

Het kost tijd

 

Het kost tijd om in het reine te komen met de nieuwe informatie die je hen hebt gegeven. In dit tijdsframe van horen tot acceptatie (of niet), hoor je misschien wel veel en de meest frustrerende en wrede dingen van hen. Houd de communicatie open en beantwoord hun vragen eerlijk. Reageer niet op, en voed hun negatieve gedrag niet. Wees de volwassene als ze verbale stoten geven, hoe moeilijk en pijnlijk dat ook kan zijn.

 

Bereid jezelf voor en wees geduldig

 

Het is moeilijk deze informatie binnen te houden wanneer het op je tong brandt. Zeker wanneer je de beslissing hebt genomen dat je het ze wil vertellen, maar je wilt ook dat het zo goed mogelijk verloopt. Onthul daarom je nieuws niet wanneer er andere stress gaande is in de familie of bij je vrienden. Jouw nieuw kan wachten totdat het weer rustig is zodat ze er ook de rust, tijd en ruimte voor hebben om het te verwerken.

Wees voorbereid op negatieve reacties, religieuze problemen of pleidooien voor therapie. Vaak hopen we, wij mensen, dat het zal veranderen als we met iets worden geconfronteerd dat we niet aankunnen; dat ook zij de schok zullen ervaren en wensen dat dingen gewoon zouden veranderen en teruggaan naar “hoe ze vroeger waren”.

 

Wees bereid ze wat te leren

 

Leg ze uit dat jouw keuze van levensstijl waarschijnlijk een biologisch gebaseerde zaak is: dat je dat niet kunt veranderen, net zoals je je seksuele geaardheid ook niet kan veranderen. Het is wie je bent, het maakt deel uit van jouw zijn.

Geef ze de tijd om een deel van de taal te leren begrijpen die verband houden met jouw levensstijl. Woorden die eng zijn in het nieuws en in de media moeten diffuus en bekender zijn. Sommige mensen gebruiken daarvoor een boek of websites waar familie/vrienden kunnen lezen. Het is een voorzichtige maar toch ook leuke manier voor hen om te worden herinnerd aan iets waarover ze kunnen en mogen leren, en het stelt hen in staat erover te lezen en er over na te denken op een tijd die hen uitkomt. 

Het zou ook kunnen dat familie/vrienden er helemaal niets over willen weten. Accepteer deze weigering genadig.

 

Een mooi boek om te lezen is: “When someone you love is kinky” van Dossie Easton en Catherine Liszt, Dit boek is alleen wel Engelstalig dus dat moet dan geen probleem zijn. En is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Bol.

 

Leg uit waarom je uit de kast komt

Leg uit dat je hen dit vertelt omdat je van ze houdt en geen geheimen voor ze wilt hebben. Vertel hen dat je niet alleen bent en dat je steun krijgt van mensen zoals jij. Vaak zijn ze bang dat je helemaal alleen het onbekende ingaat en wetende dat je steun hebt, zal helpen je te accepteren voor wie je nu bent.  

©2019 Simone – bdsmenkink.nl

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven