Edging: de kunst van het uitstellen in 6 simpele stappen

Edging: de kunst van het uitstellen in 6 simpele stappen

Ben je benieuwd wat ‘edging’ is en hoe het jouw seksleven kan verrijken?

Wat is Edging?

Edging is een vorm van orgasmecontrole waarbij gedurende een langere periode van opwinding het orgasme wordt onthouden. Edging is bedoeld om op een erotische wijze te zorgen voor onthouding, met de intentie om je eigen orgasme of dat van je partner uit te stellen. Door het uitstellen van het orgasme een aantal maal te herhalen en pas daarna een orgasme toe te staan, ervaar je het orgasme intenser. Meestal wordt het orgasme zo’n 3 tot 5 keer uitgesteld voordat je toegestaan wordt om te komen.

Edging maakt je bewust van je PONR (point of no return), het vergroot de hoeveelheid ejaculaat bij het uiteindelijke orgasme (voor een man) en het vergroot je mentale kracht.

Edging wordt ook wel surfing of plagen genoemd. Het is een hele goede manier om de hoeveelheid ejaculaat van de man te vergroten tijdens het uiteindelijke orgasme, maar ook om seks langer te laten duren. Daarnaast leer je door edging het lichaam van jezelf en je partner beter kennen. Edging is niet zozeer je opwinding onderdrukken, maar dicht tegen het hoogste punt van je opwinding te blijven, zonder over het randje te gaan.

Het kost wel wat bewustzijn en communicatie om een meester te worden in de kunst van het uitstellen. Maar uiteindelijk zul je zien dat het orgasme veel intensiever zal zijn. Je kunt edging alleen doen, maar natuurlijk ook bij of met je partner. Je moet kunnen herkennen wanneer je partner ‘op het randje’ (edge) van een orgasme zit en op het juiste moment stoppen of de druk of het tempo verlagen. Daarom is edging vaak iets wat beter lukt met iemand die je goed kent, of bij jezelf.

 

Al doende leert men

Edging vereist zelfcontrole en discipline. Het is dan ook niet verwonderlijk als je soms per ongeluk over het randje gaat als dat nog niet de bedoeling is. Juist vanwege het aspect van discipline, komt edging ook frequent voor in het BDSM spel. Maar het is ook een belangrijk aspect van tantrische seks. Verder kan het gebruikt worden in de behandeling van premature ejaculatie of bij erectiestoornissen.

Het trainen van de bekkenbodemspieren, bijvoorbeeld met Ben Wa balletjes, kan helpen om beter in staat te zijn je orgasme in bedwang te houden. Maar zoals met veel dingen, oefening baart kunst. Geef niet op. Om het orgasme van te man uit te stellen kun je je richten op de basis (bij de buik) in plaats van op de frenulum (het gevoelige driehoekje van de eikel) en de eikel.

injaculationHet gebruik van condooms die de climax helpen uitstellen, zoals de Pjur Delay Condom of de Pasante Delay Condoom, kunnen een handig hulpmiddel zijn. Dergelijke condooms hebben aan de binnenkant een coating die de penis licht verdoofd. Maar er zijn ook glijmiddelen die hetzelfde effect hebben, zoals de Pasante Magic Delay. Door dergelijke middelen aan het begin van je vrijpartij aan te brengen, kan je edging sessie flink worden verlengd. Als je condooms gebruikt kun je beginnen met een delay-condoom en later, als je het orgasme wilt toestaan, overstappen op een normaal condoom. Of, als je geen condooms wilt gebruiken, beginnen met een delay-gel en daarna overstappen op een stimulerende gel, zoals de Durex Lovers Connect.

Voor vrouwen is edging eenvoudiger. Tenminste, als je geen vibrators gebruikt, want dan komt een orgasme soms verrassend snel en onverwacht. Wat je kunt doen is je seksspeeltje gebruiken zonder vibratie en pas als je het orgasme wilt toestaan de vibratie aanzetten.

Verder komt het vooral aan op plagen. Seks speelt zich voor het grootste gedeelte af tussen de oren. Stimuleer het gebied rond de clitoris, maar raak de clitoris zelf niet aan. Let ook op de ademhaling en de bewegingen van de vrouw.

 

Jouw Point Of No Return (PONR)

Zeker als je (vaak) te vroeg klaarkomt en het idee hebt dat het ‘je gewoon overkwam’, is het belangrijk om je PONR te leren kennen: het punt waarop je je orgasme niet langer meer uit kunt stellen. Zodra je dat punt herkent, ben je in staat om je orgasme te controleren. Als je jouw PONR herkent en je besluit er overheen te gaan, dan heb je bewust gekozen voor een orgasme en kun je daar niemand anders meer de schuld van geven.

Uiteindelijk zul je, als je ouder wordt, beter in staat zijn om je orgasme te controleren. Daar kun je op wachten, maar je kunt ook oefenen. Vooral als je als man masturbeert, is de drang om klaar te komen vaak groot. Het vereist wilskracht om dan niet over het randje te gaan en gedurende 20 tot 30 minuten dicht bij je orgasme te blijven.

 

Edging in 6 simpele stappen

Allereerst heb je tijd nodig. Vooral jongeren hebben de neiging om snel te masturberen omdat ze bang zijn om betrapt te worden door huisgenoten. Zorg er dus voor dat jij of jullie niet gestoord zullen worden voor tenminste een half uur (maar het liefst langer).

  1. Stimuleer jezelf tot je opgewonden bent. Wees je bewust van elke sensatie in je lijf.
  2. Stimuleer jezelf of je partner, maar vermijdt de meest gevoelige plekjes.
  3. Als je aanvoelt dat jij of je partner het PONR nadert, verminder dan de druk, ga verder weg van de gevoeligste plekjes of stop helemaal met bewegen. Je kunt je partner ook waarschuwen, als hij of zij onvoldoende aanvoelt dat je je PONR nadert. Maar als je partner je een beetje kent, zal hij of zij dat zelf ook wel in de gaten hebben.
  4. Geniet van de sensatie, terwijl je wacht tot je opwinding tempert. Haal rustig en diep adem.
  5. Als het gevoel van een naderend orgasme is weggeëbt, begin je opnieuw met stimulatie (stap 2).
  6. Na een minuut of 20 kun je twee dingen doen: stoppen, aankleden en iets anders gaan doen, of jezelf of je partner gunnen om het orgasme te bereiken.

Je kunt edging ook prima toepassen in een spelletje ‘truth or dare’ of ‘mindplay’. Geef opdracht (op afstand) aan je partner om dit te doen, voordat jullie elkaar treffen. Dit kan bijvoorbeeld dagen achtereen.

In verloop van tijd zul je merken dat je beter in staat zult zijn om je orgasme aan te voelen en deze beter onder controle te houden. Soms zul je per ongeluk toch klaarkomen. Geen probleem. Morgen is er weer een dag.

 

Geschreven door Marc van Lier
Bron:
http://www.nbrplaza.com/edging-de-kunst-van-het-uitstellen/

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven