BDSM-relatie variaties

BDSM-relatie variaties

Beschrijvingen over verschillende soorten van bdsm relaties zijn op zich niet moeilijk te vinden. Maar wanneer je begint met bdsm is het handig om te weten wat de meest voorkomende stijlen van “kinky” relaties zijn.

 

Allereerst een belangrijke opmerking: Er is geen correcte manier om BDSM te beoefenen. Elk koppel doet wat voor hen werkt. Iedere relatie is uniek. En zal daardoor altijd iets verschillen met die van een ander. Zelfs wanneer dezelfde mensen weer een andere relatie krijgen zal ook deze weer ander zijn.
Sommige mensen zullen beweren dat er maar één juiste manier is om met bdsm bezig te zijn; maar dat hebben ze toch echt mis. Dat wil niet zeggen dat je je opvattingen niet zou moeten verruimen wanneer je een nadenkend persoon met verschillende ideeën ontmoet; als je ruimdenkend bent, zal je ongetwijfeld de ideeën van een ander kunnen evolueren en misschien mede daardoor ook zelf weer verder groeien.

 

De twee hoofdthema’s in BDSM relaties zijn “Dominantie en Onderwerping”, wat psychologie en interactie impliceert, en “Sadisme en Masochisme”, wat activiteiten en effecten impliceert. Om het te vereenvoudigen is het eerste meer in je hoofd en abstract, en het tweede in je lichaam en concreet. BDSM “kinky” relaties bevatten vaak beide dynamieken maar niet altijd.

 

De meest voorkomende variëteit van BDSM is puur seksueel, bv. beide partners vinden het geil wanneer de “sadist” de “masochist” vastzet en vervolgens “doet wat hij wil”. Dat is wat hun beide bevalt; de overdracht van controle in deze situatie is een spel met overeengekomen of impliciete regels. Het feit dat hij niet echt de controle heeft, betekent niet dat “ze echt de controle heeft” (een veel voorkomende misvatting) – het betekent eerder dat controle gedeeld blijft. De balans kan tijdens het spel heen en weer schuiven. Grotere intensiteit, dwz, dingen doen die meer “pijn doen”, betekent niet noodzakelijkerwijs dat de doener meer controle heeft.

 

Een klein beetje “jargon” uitleg: De Top en bottom deden een lichte scène. Top / bottom verwijst meestal naar sadistische / masochistische rollen in een seksuele context. Scène verwijst daarbij naar een sessie van S&M, ook wel bekend als kinky seks (hoewel geslachtsgemeenschap en orgasmes optioneel zijn). De meeste kinky mensen, maar lang niet allemaal, genieten ook van niet-kinky seks, vaak “vanille”-seks genoemd. Sommige onder ons identificeren zich als “Switch” en wisselen dus af tussen Top en bottom rollen, hetzij met dezelfde partner, hetzij met verschillende partners.

 

Misschien is de meest voorkomende stijl wel een variatie op bovenstaande, waarbij de Top meer de controle neemt en de kracht gebruikt om dingen bij de bottom te doen die wel leuk vindt, of zelfs ook echt niet leuk vindt. Maar ze accepteert een dergelijke behandeling omdat ze haar partner opgewonden en opgetogen ziet door haar in nood te zien terwijl ze zich onderwerpt. Het doen van dit soort scènes vereist meer vertrouwen tussen de twee, omdat je door de BDSM een offer geeft, en zonder enige betekenis en doel kan opoffering schadelijk zijn. In een hechte relatie zal de afkeer van de bottom voor wat ze tijdens de scene heeft ondergaan, meestal achteraf veranderen in tevredenheid of trots. Dit soort scènes kunnen eng zijn voor beide partners, maar dit soort angst kan bedwelmend werken en daardoor hun beide ook laten verlangen naar meer.

 

Sommige Tops die de macht hebben geproefd tijdens de seks, beginnen naar verloop van tijd te hunkeren naar meer. Dat is waar kink dan onder de deur van de slaapkamer door kruipt….

 

Dit brengt ons bij een ander gemeenschappelijk relatiepatroon; waar een overdracht plaatsvindt van dominantie & onderwerping in bepaalde niet-seksuele contexten. In een dergelijke situatie zoekt een “Dom” invloed of autoriteit over zijn “sub” in kleine of niet-zo-kleine manieren. Bijvoorbeeld de manier waarop ze tegen hem praat, zich tegenover hem gedraagt, zich om hem heen kleedt, zelfs haar dieet, haar trainingsschema, haar planning. Doorgaans stelt een Dom specifieke regels voor, en zijn sub stemt daarmee in of onderhandelt over een alternatief. Dit wordt “lifestyle D/s” genoemd. En de mogelijkheden hierin zijn zeer breed; er zijn geen gebieden waaraan een sub zich noodzakelijkerwijs moet overgeven of waar ze de controle over moet houden.

 

Nog meer “jargon” uitleg: Een Dom voelt het eigendom van zijn sub. Hier zijn “Dom”en “sub” gebruikelijk steno voor “dominante persoon” en “onderdanige persoon”. Sommige benadrukken graag de rollen met hoofdletter; Dom/sub, Top/bottom, en zelfs voornaamwoorden zoals Hij/zij. Misschien dat deze vorm van schrijven het soms wat moeilijker maakt om te lezen, maar ook dit is de manier waarop ik het prettiger vind.

 

Een veel voorkomende motivatie voor een lifestyle D/s-partnerschap is het creëren van een gevoel van service aan de Dom door de sub tijdens het dagelijkse leven, wat dan ook weer de intensere service benadrukt die ze tijdens hun sessies uitvoert. Weet wel dat niet alle lifestyle D/s-relaties een vorm van S&M bevatten. Een andere motivatie is mentoring van de sub door de Dom, met betrekking tot haar vaardigheden als sub en/of persoonlijke groei. Sommige D/s-koppels beschrijven hun bedoelingen en verplichtingen tegenover elkaar in een schriftelijk “contract”. Hoewel een dergelijk document absoluut niet juridisch bindend is.

 

Mensen, de diverse wezens die we zijn, verzinnen variaties op het D/s-thema. Denk aan Meester/slaaf, Verzorgende/kind, Eigenaar/huisdier, Leraar/student etc. Deze omvatten rituelen en/of rollenspel – soms behoorlijk uitgebreid – in zowel seksuele als andere contexten.

 

Hiervan gaan we Meester/slaaf eens nader bekijken, omdat een verrassend aantal D/s-koppels zich als zodanig identificeren.
Vanwege de geschiedenis van de slavernij is deze terminologie voor velen afschuwelijk, maar toch lijken M/s-koppels het drama van die taal te omarmen. Ondanks de implicatie van letterlijk algemeen eigendom, zijn M/s-relaties net  zo consensueel als elke andere. Wat deze relaties gemeen hebben, is een gevoel van voortdurende dienstbaarheid van de slaaf aan haar Meester, en een hebben ze een overeenkomst dat de slaaf geen enkele eis van haar Meester zal weigeren. Wat “continu”betekent, is in elke relatie weer anders; sommige slaven hebben een veeleisende carrière, sommige neigen ijverig naar huistaken, en andere dienen als werknemers in het bedrijf van hun Meester.

Nog meer “jargon”uitleg: Een M/s-koppel heeft een 24/7 TPE relatie. Sommige “kinky” mensen presenteren hun rollen altijd ten opzichte van hun partners, 24/7. Totale machtsuitwisseling, TPE, is een naam voor een slaven-overeenkomst om elk verzoek van haar Meester te voldoen.

 

Een gemeenschappelijke zorg voor individuen die nieuw zijn met het BDSM-concept is het potentieel voor misbruik dat wordt veroorzaakt door een onevenwichtige macht binnen een relatie. Inderdaad door gewoon het lezen van profielen op kinky datingsites, lijkt het duidelijk dat veel zogenaamde Doms in feite misbruikers of manipulators zijn die hebben ontdekt dat BDSM hen camouflage biedt. Maar gezien een partner met wie je chemie, communicatie, intimiteit, vertrouwen en op elkaar afgestemde intenties hebt, vormen misbruik patronen geen enkel risico. Elk D/s-koppel zal problemen in de relatie oplossen; D/s dynamiek kan nuttig zijn in sommige van dergelijke omstandigheden, en in andere niet!

© SImone – bdsmenkink.nl

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven