Typeringen van BDSM relaties

Typeringen van BDSM relaties

Binnen de BDSM zijn er een aantal verschillende vormen van relaties. Iedere relatie is uniek maar veelal zijn ze toch wel gebaseerd op één van deze vormen. Van iedere vorm zal ik een kleine uitleg doen. Om er dieper op in te kunnen gaan zal ik van iedere vorm van relatie op zijn minst een artikel moeten maken maar ook op deze manier zijn de kernwaardes van iedere relatie toch wel zichtbaar.

 

D/s relatie

Een relatie tussen een Dominant en submissive. Ook wordt deze relatie wel Dom/sub, DS, D/S en D&S genoemd. Binnen deze relatie betekent het dat de Dom en sub van elkaar zijn. Sommige hebben ook een vanille liefdesrelatie samen en zijn daarnaast elkaars Dom en sub. Voor anderen is het weer zo dat ze ook nog een huwelijk/langdurige relatie naast de D/s relatie hebben. 

 

M/s relatie

Binnen de BDSM is M / s een relatie waarin de ene persoon de andere dient in een gestructureerde relatie tussen autoriteit en uitwisseling. In tegenstelling tot D/s relaties waarin liefde toch ook vaak de kernwaarde is, zijn service en gehoorzaamheid vaak de kernwaarden in Meester/slaaf-structuren. De deelnemers binnen de M/s kunnen van elk geslacht of seksuele geaardheid zijn. De relatie gebruikt de term “slaaf” vanwege de associatie van de term met eigendomsrechten van een Meester op het lichaam van hun slaaf, als eigendom. Hoewel mannelijke “meesters” meestal worden aangeduid als “Meester” of “Master”, kunnen vrouwelijke Masters al dan niet worden aangeduid als “Master” of “Mistress” afhankelijk van het feit of ze zich identificeren als zijnde lederen subcultuur of het  BDSM-pad, of gewoon voorkeur.

 

24/7 D/s lifestyle

Deze relaties bestaan er in verschillende vormen. Het verschil met gecollarde subs is dat deze partners ook hun leven met elkaar delen. Ze wonen samen en komen elkaar dus ook voortdurend tegen. Toch is hierbij geen situatie van continu machtsoverdracht. Wel is er een situatie waarin dit zo van de één op de andere manier geïnitieerd kan worden. 

Met een knip van de vingers kan de situatie dus per direct een BDSM setting worden gecreëerd. Soms betekent dit dus ook dat wanneer een sessie beëindigd is de machtsuitwisseling du nog wel steeds van kracht is. Begin en einde zijn hierin nooit duidelijk gemarkeerd.

Bij een 24/7 lifestyle relatie zijn communicatie en training, duidelijke regels en afspraken (ook een vorm van training) daardoor ook van groot belang, wil een 24/7 lifestyle relatie langdurig kunnen bestaan.

 

TPE relatie

TPE staat voor Total Power Exchange, eigenlijk zo het beter zijn als het CPE (Constant Power Exchange) zou hebben geheten. Het is namelijk ook niet zo dat je een total power exchange doet, want ook binnen TPE kunnen er duidelijke grenzen en limieten worden afgesproken. Want ook blijft er nog wat macht over bij de sub, die uiteraard ook als individu moet kunnen functioneren.

Wat is er anders bij TPE dan bij de 24/7 relatie: Bij een TPE zal de sub 24/7 onderdanig ten opzichte van de Dom zijn. Waarbij bij een 24/7 relatie er ook momenten van gelijkheid kunnen zijn.

Meer info over TPE op mijn website
Wat is power exchange oftewel machtsuitwisseling?
Verschillende protocollen in een 24/7 Total Power Exchange

 

Domestic Discipline (DD)

Domestic Discipline is een lifestyle keuze voor een consensuele relatie.

Domestic Discipline is de consensuele praktijk van een subtiele dominante en onderdanige lifestyle, met de nadruk op de relatie. Dan en alleen dan worden spanking en disciplinaire maatregelen of enige vorm van andere ideeën besproken. De dominante partner staat bekend als het hoofd van het huishouden (HOH). De onderdanige partner is Taken in Hand (TIH). Wanneer idealiter geïmplementeerd, is DD het zorgzame, consensuele, consequent eerlijke gebruik van structuur, verantwoordelijkheid en discipline als een positieve manier om de communicatie te verbeteren, de intimiteit te verdiepen en de betrokkenheid bij relaties te versterken. De discipline omvat normaal gesproken een van de vele stijlen van disciplinaire acties of maatregelen, maar draait allereerst om gedragsregels die door de ene partner worden gevraagd en door de andere worden goedgekeurd.

De kracht die aan de HOH wordt gegeven varieert. Sommige koppels kunnen ervoor kiezen om slechts een paar overeengekomen regels met vaste consequenties te hebben, terwijl anderen ervoor kiezen dat de HOH een meer omvattende leidende rol heeft.

Het belangrijkste detail om op te merken is dat er geen vaste manier is om deze lifestyle te leven en dat elk paar deze aanpast aan hun behoeften. Bovendien wordt de lifestyle altijd aangegaan met een consensuele overeenkomst tussen de partners. Koppels bespreken de specifieke voorwaarden uitvoerig die ze zijn overeengekomen, zodat er geen verwarring is

 

1950’s en 1960’s tijdperk

Een lifestyle die de filosofie van het klassieke huishouden uit de jaren vijftig en zestig benadrukt, voorgezeten door een Dominante mannelijke autoriteit.

Om als een huisvrouw uit de jaren 1950 en 1960 te leven, in vrouwelijke kleding schoon te maken en te koken. En altijd gehoorzaamheid en onderdanig aan hem als hoofd van het huishouden te zijn.

Deze vormen van relaties zijn gebaseerd op de morele sociale veranderingen en praktijken uit die tijdsperiode, over het algemeen een monogame, heteroseksuele, door mannen geleide relatie. Deze relaties zijn ook overeenkomstig met Domestic Discipline.

 

DD/lg in alle vormen

DD/lg is een relatie waarin de ene persoon de verzorger of ‘Daddy’ is en de andere veelal kinderlijk. Het is GEEN relatie tussen een echte vader of een minderjarige. Dit is een soort BDSM-relatie die al dan niet seks met zich meebrengt, maar vaak gepaard gaat met spelen met kinderlijke dingen, zoals knuffels, bedtijdverhalen en pak slaag. Het grote deel van de relatie wordt de onderdanige vaak ‘kleine’ genoemd. Veel eigenschappen van de DD/lg dynamiek kan je ook terugvinden in een liefdevolle D/s relatie.                            

Meer info over DD/lg op mijn website
Wat is de DD/lg dynamiek?
Wat is een DD/lg relatie nou eigenlijk echt
Wat is een little? En hoe weet ik of ik een little ben?
Een Daddy of little zijn, gaat niet over kinderen

©Simone – bdsmenkink.nl

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven