Hoe krijg of geef je BDSM consent oftewel toestemming?

Hoe krijg of geef je BDSM consent oftewel toestemming?


Hoe doen we dan nou eigenlijk?

De meeste mensen zijn het er wel over eens dat consent/toestemming belangrijk is. Maar veel mensen zijn stomverbaasd als ze wordt gevraagd hoe ze toestemming kunnen krijgen en weten gewoon niet wat ze moeten zeggen.Sommige geloven dat toestemming er altijd al indirect is maar pas op dan begeeft je je op een gladde helling.Als je alleen op indirecte toestemming vertrouwd is er ruimte voor het verkeerd interpreteren van die waarschijnlijkheid. Alleen omdat er toestemming wordt gegeven voor een zoen, betekend niet dat er toestemming is om verder te gaan.

 

Belang van verbale toestemming in BDSM

Het hebben van een echt gesprek met je partner over kink is erg belangrijk. Want als het gaat om BDSM en kink activiteiten, leidt het gebruik van indirecte toestemming het risico om toestemming te schenden. Niet iedereen reageert hetzelfde op pijn. Wat voor de één een echte stopreactie kan zijn, kan een een uitdrukking van overgave en plezier voor de ander zijn. Als je de grenzen binnen kink wil respecteren, is open communicatie over wat die grenzen zijn veel succesvoller.

Als je nooit praat over wat je bereid bent te geven, of vraagt waar hun grenzen liggen, kan het gemakkelijk zijn om dat niveau te overschrijden en iemand naar een ongewenste ervaring te duwen. Je kunt er niet op rekenen dat iemand je gedachten kan lezen of aannemen dat jij de gedachten van een ander kan lezen. Neem niet het risico om over die harde grens te worden geduwd en doe dat ook een ander niet aan. Toon respect voor jezelf en je partner en praat erover.

Een andere reden waarom je misschien een gesprek  over grenzen wil benadrukken, is omdat je vertrouwt op non-verbale signalen. en je misschien daardoor een ervaring mist waar jullie beide graag mee zouden hebben ingestemd.

 

Toestemmingsgesprekken met kortetermijn partners

Als je op een speelfeest bent en contact met iemand wil maken om te spelen die je alleen maar ontmoet en niet goed kent, zou je misschien een korter gesprek over grenzen en toestemming willen aangaan, Sommige mensen zijn ongeduldig om te spelen en als dit een eenmalige interactie is die je misschien nooit zult herhalen, zijn veel mensen geneigd om de sfeer van het moment niet te bederven met een langdurig gesprek. Dit is een veel voorkomende belemmering voor toestemmingsgesprekken. Het belangrijkste om hier te onthouden is dat dit gesprek geen bedorven stemming moet veroorzaken.  Het moet aantonen dat je zowel om het welzijn van je partner als om jezelf geeft.

Het is belangrijk om dit moment te nemen, ook al is het kort. Je wilt enkele belangrijke dingen vaststellen.

  • Wat is het stopwoord?
  • Geven ze de voorkeur aan 3V (Veilig, Verstandig, Vrijwillig) of gaan ze voor RACK (risicobewuste consensuele kink)
  • Is er iemand onder invloed van alcohol of drugs?
  • Welke materialen mogen er worden gebruik tijdens deze sessie? En in welke mate?
  • Zijn er bepaalde woorden die triggeren en dus moeten worden vermeden?
  • Is seksuele activiteit welkom tijdens deze sessie? In welke mate?
  • Zijn er huidige verwondingen of medische aandoeningen die van invloed kunnen zijn in deze sessie?
  • Aan welke vorm van nazorg geven ze de voorkeur?

Dit kan een vrij snel gesprek zijn dat plaatsvindt met je toekomstige speelpartner. Als je iemand tegenkomt die buitengewoon ongevoelig is voor het bespreken van deze basale dingen voor je gaat spelen, moet je misschien heroverwegen of het dan wel veilig en verstandig is om met deze persoon te spelen.

Als je onervaren bent in BDSM, voel je dan niet ongemakkelijk als je niet zeker weet hoe je dit gesprek kunt voeren. Begin met eenvoudige vragen als je niet zeker weet hoe je ze moet formuleren. Terwijl je er meer over praat zul je ontdekken wat voor jou werkt. Je kunt een rollenspel proberen met een vriend voor je naar een feest gaat. Ook kun je oefenen wat voor antwoorden jij zou geven op deze vragen. Zelfs als je onervaren bent kun je steeds te tijd nemen om te overwegen wat je mogelijk interessant vindt en wat je misschien wilt proberen met een potentiële partner. Alleen al het hebben van een idee kan van grote waarde zijn bij het vinden van een speelpartner.

 

Toestemmingsgesprekken met langere termijn partners

Toestemming is net zo belangrijk voor degene die herhaaldelijk met elkaar willen spelen. Dit gesprek zou meer diepgaand moeten zijn en meer gebieden bestrijken. Het hoeft niet allemaal tegelijk te gebeuren, je kunt de tijd nemen voor het gesprek en er later weer op terugkomen. Dit geeft je allebei de tijd om antwoorden te overwegen en te denken over dingen waar je misschien bereid toe bent om over te onderhandelen.

Een goed begin is om met je partner een Ja, Nee en Misschien checklist  (ook wel sublijst genoemd) door te nemen. Dit is een lijst met fetisjen, kinks en interesses waarbij je Ja, Nee of Misschien kiest voor elke activiteit. In sommige lijsten kun je je interesses in een activiteit beoordelen van 1 tot 5. Je kunt ook aangeven of je activiteit eerder hebt geprobeerd of dat je andere gedachten of dingen heeft van een activiteit waarvan je wilt dat je partner dat weet. Als het de eerste keer is dat je de lijst invult wil je dat misschien alleen doen en kunnen jij en je partner later tijd nemen om deze samen te bespreken.

Zodra deze richtlijnen zijn vastgesteld is het belangrijk om te weten dat toestemming voor bepaalde activiteiten in de loop der tijd kunnen veranderen. Dit gesprek zou dus eigenlijk ook periodiek moeten worden herzien. Jij en je partner willen misschien de checklist opnieuw bekijken of je houd het gesprek ontspannen en bespreekt alleen wat je in gedachten hebt.

Het andere ding om in gedachten te houden is dat afhankelijk van een verscheidenheid aan levensfactoren, zoals stemming of stress. het op korte termijn kan verschillen met welke activiteiten jij en je partner wensen in te stemmen.

 

Toestemming tijdens een BDSM-sessie

Je hent nu de weg vrij gemaakt voor een sessie met een gesprek over toestemming. Maar hoe zorg je er nu voor dat deze toestemming doorloopt tijdens een sessie?

Wees je bewust van de toestand en reacties van je partner. Reageren ze positief op je aandacht? Hoe iemand reageert in een spelsituatie of onder bepaalde prikkels, varieert sterk. Daarom Is het belangrijk om dit voorafgaand aan een sessie te bespreken. Houd in gedachten wat je partner hierover vertelde en let op voor het gebruik van het stopwoord.

Je kunt ook een mondelinge check-n doen met je partner. Dit kan heel simpel zijn, even dichterbij gaan en fluisteren “Hoe gaat het met je?” een mondelinge check-in hoeft de sfeer van een sessie niet te verstoren. Afhankelijk van het type sessie waarin je je bevindt, kan dit de sessie ook daadwerkelijk verbeteren.

Wanneer je een sessie aan het opbouwen bent die gericht is op vernedering waar het uitstappen van karakter storend kan werken, werk de vraag dan in de taal die je in die sessie gebruikt. Als je merkt dat dit niet werkt, praat dan met je partner over een bewoording die wel werkt of een visueel oplossing. Dit kan een gebaar of actie zijn die de onderdanige uitvoert om aan te tonen dat ze nog steeds van de sessie genieten. Als de actie of het gebaar niet wordt uitgevoerd bij de controle wordt de sessie afgesloten.

 

Oefening baart kunst

De beste manier om eventuele onhandigheid te overwinnen die je misschien voelt  als je openlijk over instemming en dus toestemming praat , is om deel te nemen aan die gesprekken.Zorg ervoor dat je toestemming van je partner krijgt en wees duidelijk wanneer je toestemming geeft en waar je mee instemt. Moedig andere ook aan om open te zijn in hun communicatie hierover. Praat niet alleen over het belang van toestemming, maar geef ook aan dat dit belangrijk is.

 

© 2017 Simone – bdsmenkink.nl
Bron:keepingitkinky

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven