Breath play / Breath control

Breath play / Breath control

Letterlijk: “de controle over de adem van een ander overnemen of uit handen geven”

Bij breathplay (verder afgekort als BC) is het de machtsverhouding ten top; als Dominant de controle nemen over de adem van een onderdanige en vice versa de controle uit handen geven aan een Dominant.  Twee belangrijke pijlers uit de BDSM bij BC zijn Veiligheid en Vertrouwen

Heel veel mensen weten dat je bij het inhouden van je adem te weinig zuurstof binnenkrijgt. Dat is gedeeltelijk waar, maar eigenlijk is het tegenovergestelde ook waar. Het lichaam neemt bij iedere teug adem (ruim) voldoende zuurstof op om alle cellen in het lichaam te kunnen voorzien van zuurstof. Cellen produceren CO2 als afvalproduct, die wij daarna weer uitademen. Door het inhouden van je adem kan deze CO2 niet weg. Niet alleen een dreigend zuurstoftekort dus; maar ook een overschotopbouw aan CO2. Deze twee fenomenen zorgen er voor dat er bij BC lichamelijke effecten opspelen waardoor de vraag naar verse adem nog groter wordt. Die verse adem heb je / krijg je niet en kom je uiteindelijk in een lichamelijk spel van vraag en aanbod.

De controle van die vraag en aanbod vinden de meeste liefhebbers van BC het opwindendste.

Naast de overduidelijke machtsverhoudingen, ligt de basis van BC op het lichamelijke proces van O2 en CO2 uitwisseling met de effecten daarvan die als opwindend beschouwd kunnen worden.

Voorbeelden van deze effecten zijn:

• licht gevoel in het hoofd, duizeligheid en zweten
• hyperventilatie
• hypoxie (laag zuurstof gehalte in weefsel/cellen) en daardoor lichamelijke verslapping, hallucinaties en/of flauwvallen
• toenemend geluksgevoel door de afgifte van endorfines

Te lange aanhouding van deze effecten kunnen risicovol of zelfs gevaarlijk zijn.

Doordat er zoveel variaties zijn in breathplay zal ik de meest voorkomende kort theoretisch (in woord is de praktijk niet te beschrijven helaas) uitleggen:

Gedeeltelijk afsluiten van de mond.
De meest eenvoudige vorm van BC; het indoen van een gag of een los zittend gesloten masker, tape of door op het gezicht te gaan zitten. Persoon kan ademhalen maar krijgt door de obstructies minder binnen dan gebruikelijk. Het effect is daardoor minimaal en wordt derhalve door veel mensen niet gezien als vorm van BC. Ik ben van mening dat elke vorm van belemmering van de normale ademweg onder de categorie BC valt.

Geheel afsluiten van de mond en neus
Over het algemeen gezien wordt dit uitgevoerd door één, of beide handen over de mond- en neusopening te drukken. Persoon kan direct niet meer ademhalen en is daarbij overgeleverd aan de Dominant, die bepaald wanneer er een nieuwe teug adem genomen mag worden. Het onderdanige kan gaan bewegen en snakken naar adem; bij langer aanhouden wordt het hoofd roder en kan eventueel ook zichtbaar zijn in het oogwit door het barsten van haarvaatjes. Dit zijn lichamelijke tekenen waar de Dominant zeer zorgvuldig op moet letten.

Re-breathing
Door gebruik te maken van een zak of ballon wordt de uitgeademde lucht weer opnieuw ingeademd. Bij iedere teug adem daalt het O2 gehalte en stijgt het CO2 gehalte met ongeveer 4 volume%. Langzaam maar zeker begint iemand de effecten van O2 / CO2 te merken; afhankelijk van de grootte van de zak of ballon.

Gasmaskers
Het gebruik van gasmaskers is vaak een combinatie van de drie bovengenoemde. Een los gasmasker kan iemand nog ademhalen. Door stimulerende middelen toe te dienen in het filter of de slang (lees: poppers) kan iemand daardoor extra in een roes komen. Daarna kan het filter of slang afgesloten worden, zodat er geen ademhaling mogelijk is. Door een ballon op het gasmasker aan te sluiten kan een re-breathing worden geïnitieerd.
Het nadeel van veel gasmaskers is dat het wel mogelijk is om uit te ademen, waardoor de overschot van CO2 wel uitgeademd kan worden. Veel BC-liefhebbers verbouwen hun maskers daarom ook zo, zodat ook het uitadem-ventiel niet werkt.

Waterboarding 
Letterlijk betekent waterboarding het onder water houden van het hoofd/lichaam waardoor ademhaling niet wenselijk is. Bij inademen is dan de kans groot dat er water in de longen komt; dus adem je niet in. Doordat het hoofd onder water is, ziet de Dominant niet de gelaatsuitdrukkingen. De truc is om te leren kijken naar lichamelijke bewegingen om op het juiste moment het hoofd van de onderdanige boven water te krijgen. Deze spelvorm kan in intensiteit variëren, maar geeft voor de onderdanige mentaal een extra dimensie met kans op verdrinking, omdat er een waterbarrière aanwezig is.

Wurging/Choking
Bij wurging gaat het in principe om twee verschillende zaken; enerzijds het afsluiten van de luchtpijp waardoor er een obstructie gecreëerd wordt om adem te halen (air-choke). Anderzijds gaat het om het afsluiten van de halsslagader die de hersenen van bloed voorziet (blood-choke). Binnen de BDSM wordt een blood-choke vaak gebruikt om doelbewust flauwvallen te initiëren.
Afgelopen jaren is de blood-choke ook wel negatief in het nieuws gekomen door een aantal foutief uitgevoerde “nekklemmen” door de Nederlandse politie, waarbij het zelfs fataal is afgelopen. Bij een snel en stevig uitgevoerde blood-choke raakt iemand binnen een aantal seconden buiten bewustzijn. Bij aanhouden van de choke kan het dodelijk zijn.

Ophanging
Vast ook wel in films gezien; een gevangene die opgehangen wordt. Principe is eenzelfde als bij wurging, maar met het verschil dat wurging opgelost kan worden door de greep te verminderen. Bij ophanging is het erg lastig om de greep te verminderen, omdat de zwaartekracht tegenwerkt.
Dit geldt m.i. ook als de meest heftige vorm van BC.

Ik heb tijdens één van mijn bezoeken aan Berlijn een vier uur durende workshop gehad over dit onderwerp. Zeer informatief en het praktische gedeelte heb ik zelf een blood-choke mogen ondergaan. Moment dat ik bijna buiten bewustzijn raakte, kreeg ik echt een enorme erectie. Een sensationeel gevoel dat niet te beschrijven is. Vertrouwen en veiligheid zijn voor mij het allerbelangrijkste voordat ik BC kan ondergaan van een Dominant.

Voor iedereen geldt: “Don’t EVER try this alone!!”

Het enorme risico schuilt in het feit dat op het moment dat je buiten bewust zijn raakt en de ademweg niet vrij komt, je echt door verstikking kan overlijden. Blokkeer dus NOOIT zomaar je ademweg. Een eigen hand over je neus en mond kan wel; bij bewusteloosheid valt ook je hand voor je mond weg, waarna de ademweg vrij is.
Gebruik je gezond boeren verstand; gebruik geen alcohol of drugs voor of tijdens het spel. Deze middelen zorgen ervoor dat grenzen verdwijnen/verminderen. Indien je onervaren bent, speel een spel niet en vraag een ervaren iemand om tips hoe je een spel moet spelen en bovenal ervaar het als Dominant eens zelf. Op die manier weet je wat er lichamelijk gebeurt en waar je op moet letten. Bij een verkeerd spel kan dit echt dodelijk zijn. Helaas ken ik onfortuinlijke mensen die een BC spel niet meer na kunnen vertellen. Wees je zeker op dit terrein echt bewust van de gevaren/consequenties.

Veiligheid en Vertrouwen staan ALTIJD boven geilheid! Onderschat de risico’s NIET! Je speelt echt letterlijk met iemands leven!

 

© 2016 Rub Stef
Dank je wel Rub dat wij jouw info topic over Breathplay/Breathcontol op onze website hebben mogen plaatsen

Simone – bdsmenkink.nl

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven