De rol van de Mentor

.De wereld van BDSM is voor niet iedereen klip en klaar, en voor mensen nieuw in deze wereld is hulp en begeleiding een goede zaak. Veel kun je opdoen door zelf te lezen en te zoeken, maar vaak ook is dat niet genoeg, en is er behoefte aan een vertrouwenspersoon die meer ervaring heeft. Een mentor, die je met raad en daad terzijde kan staan, maar wat is eigenlijk

DE ROL VAN DE MENTOR

Er zijn mentoren in veel plaatsen en momenten in je leven. Iedereen die je helpt om je sterke en zwakke punten te vinden op welk gebied dan ook kan beschouwd worden als een mentor.

Van bowlen, golf, leraren, professoren, zelfs tot aan de Grote Broer/Grote Zus programma’s. Als ze je helpen, de weg wijzen, raad geven hoe je kunt groeien als persoon, kun je in het algemeen een mentor noemen.

In de BDSM wereld is een mentor al het bovenstaande, maar ook meer. In dit artikel zal ik een poging wagen om uit te leggen wat deze soort mentor is en, misschien nog wel belangrijker, wat een mentor NIET is.

Ik adviseer iedereen die nieuw is in de lifestyle echt aan om een mentor te vinden, alhoewel dat soms bijzonder moeilijk kan zijn, juist omdat je nieuw bent. Je zult velen vinden die het niet met me eens zullen zijn wie door wie gementord moet worden binnen de verschillende categorieën, genders en rollen binnen de lifestyle

Een Meester of Meesteres zal vaak zeggen dat alleen Doms een sub of andere Doms zouden moeten mentoren. Natuurlijk zullen ze dat zeggen. Velen in de dominante rol hebben (bij gebrek aan betere term) een superioriteitscomplex, waarmee ik bedoel dat ze vinden dat ze altijd de leiding nemen en altijd weten wat het beste is. Dit is natuurlijk een lachwekkende aanname. Niemand weet alles, alleen maar omdat hij of zij een Meester of Meesteres is.

Wat maakt iemand een goede mentor?

Een goede mentor is iemand die veel ervaring heeft in alle aspecten van BDSM lifestyle. Niet alleen belezen maar ook ervaring in het werkelijke leven. Als je jonger bent, en hoe minder ervaring je hebt binnen de lifestyle, des te beter kan een mentor je helpen langs de persoonlijke ontdekkingsreis van je geest en de diversiteit van de wereld die we willen verkennen.

Alhoewel het bovenstaande niet altijd het geval is, omdat je op iedere leeftijd de verlangens kunt ontdekken waarvan je niet eens wist dat je ze had. Als je dan onderzoek gaat doen wordt je vaak overweldigd door al het nieuws wat je tegenkomt, wat vaak kan resulteren in Dom of sub frenzy.

Ik ben persoonlijk sinds een aantal jaren mentor en weet wat werkt en wat niet werkt. Toen ik begon met het raadgeven van mensen, wist ik niet eens dat er zoiets bestond als een mentor.

Een mentor is NIET je vriend. Hij of zij kan dat wel zijn of worden gedurende het proces van communicatie en voorlichting, maar het zijn van een vriend is niet het doel of vereiste om een goede mentor te zijn.

“EWWWW, dit is wel creepy, ik ben 25 en die vent is 50, hij zou mijn vader kunnen zijn dat is …. gewoon EWW”. Goh, waren de meeste leraren in je leven en school niet veel ouder dan jij?

Je wilt toch niet sexueel aangetrokken, of een zwaar emotionele band ontwikkelen met iemand wiens doel het is om je iets te leren? Mocht het zo zijn dat je dit soort gevoelens ontwikkelt, zal dat voor een mentor (meestal) te merken zijn door subtiele veranderingen in de manier van communiceren. Een goede mentor zal dan afstand doen van zijn status als mentor op zo een moment.

Een mentor hoort nooit iets te vragen van zijn leerling. Geen foto’s, geen fantasieën, geen roleplay, niets dat seksueel van aard is. Natuurlijk is het acceptabel om over dit soort dingen te praten, maar alleen in het kader van leermomenten, niet als stimulans voor andere zaken.

Een mentor zal vragen aan je stellen. Hij moet je leren kennen om je iets te kunnen leren. Een mentor zal je niet overweldigen met een stortvloed aan vragen, omdat hij ook een goede luisteraar moet zijn.

Een mentor zal nooit zomaar een antwoord verzinnen om een gesprek gaande te houden. Het gebeurt niet vaak, maar soms komt er ook voor mij een onderwerp voorbij dat mij met stomheid slaat. Ik doe dan niet alsof ik er alles vanaf weet, maar ik ga niet verder op het onderwerp en vertel zelf al dat ik eerst nog onderzoek moet doen, en ze geen fabels op de mouw wil spelden.

Geef een mentor nooit de controle over je. Als een mentor eisen dat je vertelt wie je vrienden zijn of hoeveel sekspartners je hebt gehad. Als vragen van deze aard de kop op beginnen te steken moeten er alarmbellen afgaan. Staak dan de mentor/leerling relatie met deze persoon en zoek je onderwijs op andere plekken.

Ik heb enig onderzoek over dit onderwerp gedaan, en ging hierdoor niet uit van alleen mijn persoonlijke ervaringen, en eigenlijk schrok ik van wat ik ontdekte. Mentoren die naaktfoto’s eisten, geld vroegen, webcamsex tot account passwords aan toe. Geef nooit informatie af die té persoonlijk is. Dit kan en zal je schaden in de toekomst, of vaak direct al. Ook als je in een romantische relatie bent op afstand, geef nooit account informatie.

Wat is een mentor dan wel, en wat is hij niet?

Een mentor is iemand die advies geeft, waarvan je leert,en iemand die dicht bij je staat in een onderdanige of Dominante context. Een mentor helpt je om te leren wie je bent en welke situaties je mogelijk kunt tegenkomen als je je weg zoekt in de lifestyle.

Een mentor is GEEN trainer, en GEEN beschermer. Een mentor zou geen delen moeten uitmaken van de training die je krijgt, tenzij je specifieke vragen hebt over de training die je krijgt, en vooral, je moet nooit een intieme relatie aangaan met je mentor

Een mentor is iemand bij wie je je veilig moet voelen, en op je gemak. Je moet het gevoel hebben dat elk onderwerp bespreekbaar is. Op het moment dat je je niet op je gemak voelt of vragen worden meer intiem dan de relatie toestaat, is dit een waarschuwingssignaal dat die persoon misschien niet de beste mentor voor je is. Het werk van een mentor is ervoor zorgen dat jij je comfortabel voelt in wie je bent en wat je ervaart.

Een mentor zal nooit iemand zijn die alles weet, maar is iemand met heel veel ervaring heeft met de vele aspecten en situaties binnen de lifestyle. Als je mentor je het idee geeft dat hij niet veel weet van waar je over moet praten, is het waarschijnlijk het beste om een andere mentor te zoeken. Een mentor hoort niet alleen de gevoel te geven dat hij voor je wil werken, maar ook dat hij MET je wil werken.

Kijk uit voor de wolf in schaapskleren.

Persoonlijk ben ik van mening dat een Dom een sub moet mentoren, ondanks dat dit ingaat tegen wat veel van de geschreven definities zeggen.

De kracht, subtiliteit en aantrekkingskracht van een Meester/Meesteres ontgaat mij niet, dat is zeker, maar vaak kan een Dom/me een fase van verveling doormaken. Misschien is hij of zij net single, en benaderen ze een nieuwe sub onder het mom van mentoring in de hoop dat ze gewoon wat speeltijd krijgen met een nieuwkomer.

Deze karakters zijn niet altijd slecht, en moeten niet meteen worden betiteld als een predator. Sommigen zijn gewoon op zoek naar een vrijblijvende seksuele relatie zonder franje. Ze praten graag en wat speeltijd is voor hen een leuke bonus. In het algemeen is dit niet iets schadelijks, maar kan tot meer leiden als de sub begint te vallen voor deze Dom, en deze gevoelens niet wederzijds zijn, of zelfs misbruikt worden.

Als een Dom/me je benadert in een onderwijzende zin, verzeker je er dan van dat ze jou regels en grenzen kennen. Houd het platonisch (makkelijker gezegd dan gedaan) en vergeet niet de signalen die hierboven genoemd zijn.

In werkelijkheid zou een Dom/me je niet moeten benaderen met de vraag of hij/zij je mentor mag zijn, maar het gebeurt. Het is je eigen taak om in bepaalde groepen op te letten welke personen actief zijn en bekijk hoe ze omgaan met vragen of problemen van andere personen. Als ze in het algemeen goed advies lijken te geven wordt in het algemeen gezien dat het redelijk is om diegene te vragen om een persoonlijk gesprek, en van daaruit verder te gaan.

Ik heb zelf de ongemakkelijke situatie mee moeten maken waarbij ik mijn rol als mentor meer moet omvormen naar die van raadgever. Vaak als iemand de moed bij elkaar geraapt heeft om me te benaderen, is het al te laat voor het pure mentoren. Ze zijn vaak al gepijnigd, gebroken en gedesillusioneerd, of, zoals ook vaak gezegd: beschadigd.

Dit zijn de mensen waar je het meest voorzichtig mee moet zijn, en die vaak de meeste tijd nodig hebben. Wat ze overkomen is, is zelden tot nooit hun eigen schuld. Het wordt mijn taak om ze dit duidelijk te maken, en ze weer macht te geven over hun eigen leven, om ze de tools te geven en de mindset waarmee ze de wereld weer tegemoet kunnen kijken zonder angst.

Vaak houd ik nog lang contact met ze om te zien hoe ze groeien en hoe het met ze gaat.

Dit leidt me naar het einde van dit nogal lange artikel en ik hoop dat het erg vervelend is geworden. Ik weet het, het is niet bepaald een opwindend of erotisch onderwerp

Een mentor zal bijna altijd tijd voor je hebben. Als ze je problemen serieus nemen, zullen ze zo snel mogelijk antwoorden als je contact met ze opneemt, en als ze niet de tijd hebben op het probleem in te gaan zullen ze in ieder geval reageren met iets als:”sorry joh, maar ik heb het momenteel erg druk, maar ik zal zo snel mogelijk aanwezig zijn.”

Als het regelmatig gebeurt dat je een reactie krijgt die zegt dat ze de rest van de week niet beschikbaar zijn en pas begin van het weekend wat kunnen zeggen, is het misschien beter om iemand te zoeken die zijn taken wat serieuzer neemt.

Wacht niet tot je mentor contact met jou opneemt als je ergens mee zit. Ze zijn er voor jou op het moment dat je contact nodig hebt. Een mentor zal je niet lastig vallen, of volgen etc. Neem niet aan dat, omdat ze niet elk moment naar je roepen, ze niet met je willen praten. Vertrouw me als ik je zeg dat een mentor aanneemt dat als je geen contact opneemt, dan gaat alles goed met je en dat zijn hulp op dat moment niet nodig is.

Ook ik heb behalve mijn successen ook mijn fouten gemaakt. Sommige mensen zijn gewoon niet te bereiken, of ze zijn te ver van de wereld. Ook ben ik de drama queens tegen gekomen die alleen maar willen dat iemand wil luisteren naar hun drama’s en herhalingen van fouten. Deze kan ik er meestal snel uit filteren. Ook wordt het snel duidelijk wie je adviezen serieus neemt en wie niet.

 

©2016 Nico – bdsmenkink.nl
Bron: Eric Olson

Delen:

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven