Hoe kun je vertrouwen herstellen wanneer het is geschonden.

Hoe kun je vertrouwen herstellen wanneer het is geschonden.

Vertrouwen is een van de hoekstenen, of funderingen van iedere relatie, maar in een D/s dynamiek is het absoluut essentieel dat je degene waarmee je bent kunt vertrouwen. Tegelijk met het vertrouwen komen ook eerlijkheid, openheid en goede communicatie. Als je dit allemaal hebt, heb je een heel goede basis voor een relatie.

Het opnieuw opbouwen van een beschadigd of gebroken vertrouwen is een van de grootste uitdagingen die je in een relatie zult tegenkomen. Als je iemand vertrouwt, zijn we niet bang. We delen hoop, angst en dromen, en uiteindelijk is het vertrouwen dat je in staat stelt om liefde te geven en ontvangen, en in onze wereld creëert het ook de mogelijkheid van een machtswisseling binnen de relatie.

Ik vond een artikel op WikiHow met als titel “hoe kan ik leren iemand weer te vertrouwen.” en ondanks dat het niet specifiek gaat over een D/s relatie blijft het toch relevant. In dit artikel wordt gesproken over drie stappen die het vertrouwen weer kunnen herstellen.

Help eerst jezelf
maak een lijst van wat er nog is.
Bouw alles langzaam weer op

Stap1: Help eerst jezelf.

Doe een stapje terug van de andere person. Om het vertrouwen weer op te bouwen moet je eerst jezelf helen. Iemand heeft je pijn gedaan. Dit kan voor ons zowel lichamelijk als emotioneel, en om dit te genezen, moet je tijd voor jezelf nemen.

Denk er een tijdje niet aan. Doe eens iets anders, ga er tussenuit. Ga op visite bij iemand die je al een tijdje niet meer gezien hebt. Doe gewoon iets dat je laat vergeten wat er gebeurd is. Al is het maar voor even. Emoties kunnen je oordeel beïnvloeden. Het is moeilijk om rationeel te denken als je midden in een emotionele periode zit. Je zegt dan makkelijk dingen waar je eventueel spijt van kunt krijgen. Je emoties en je gevoel zijn belangrijk, maar soms is het nodig om even een stapje terug te doen om je wat helderder na te laten denken.

Plaats jezelf niet in een slachtofferrol. Natuurlijk ben je slachtoffer van de omstandigheden, maar wordt niet het spreekwoordelijke slachtoffer. Er is een groot verschil:

Een slachtoffer van de omstandigheden beseft dat het schenden van het vertrouwen een incident is, terwijl “het slachtoffer” het voelt alsof de gehele relatie, zowel al het goede als het slechte hierdoor geraakt is.

Een slachtoffer van de omstandigheden wil doorgaan met zijn leven en vooruit kijken. “het slachtoffer” wentelt zich in de pijn die veroorzaakt is door die ander. Als je jezelf blijft zien als het slachtoffer bouw je een muur op die in de weg staat van het weer opbouwen van vertrouwen dat verloren is geraakt.

Denk aan de goede dingen in je leven. Het is makkelijk om het gevoel te krijgen dat alles in je leven op zijn kop is gezet. Kijk naar wat er nog is: vrienden familie, gezondheid. Bedenk hoe belangrijk deze dingen zijn.

Doe niets overhaast. Als iemand die belangrijk is voor ons, ons pijn doet is de eerste reactie dat je die persoon wilt straffen. Echter, je zo gedragen is juist weer een deel van de muur die de wederopbouw van vertrouwen kan schaden.

Wordt geen kluizenaar. Blijf niet binnen hangen. Ga naar buiten, socializen. Laat je vrienden je steunen en troosten wand dat is iets wat ook zij nodig hebben, en op die manier krijg je ook de mening van anderen over wat er gebeurd is.

Stap 2, maak een lijst van wat er nog is

Evalueer je relatie. Denk eens na over hoe het was voordat dit gebeurde. Hadden julle plezier, was je gelukkig, lachte je veel of was je juist altijd bedroefd?

Was er goede communicatie, werd er naar je geluisterd? Kon je op je partner steunen. Was het voorval misschien iets dat totaal buiten het gewone karakter van je partner valt? Waren er misschien verzachtende omstandigheden, of was het deel van een gedragspatroon?

Vraag jezelf af waarom je in deze relatie was, en wil je de relatie weer terug.
Probeer een aantal dingen te identificeren die je van waarde vindt voor een relatie en probeer te bepalen of je partner deze waarden vertegenwoordigde.

Denk erover of deze vertrouwensbreuk iets eenmaligs was. Onderzoek wat er gebeurd is.
Was het iets berekenends en werd het gedaan met het volledige bewustzijn dat het je pijn zou doen? Was het een een toevallig iets? Waren er bepaalde omstandigheden die ervoor zouden kunnen zorgen dat de persoon anders reageert? Is er een verontschuldiging geweest?

3 Bouw alles langzaam weer op

Focus op de positieve dingen. Een van de beste manieren om gevoelens van wrok en boosheid te verwerken is om jezelf de goede dingen van je partner te herinneren.
Probeer jezelf in die ander zijn schoenen te plaatsen. Empathie en begrip kunnen een mooie olijftak zijn.
Praat met elkaar over wat er gebeurd is. In mijn ogen komt dit neer op goede communicatie.

Wees duidelijk over je gevoelens, en luister ook naar de ander. Bespreek wat er is gebeurd, en leg uit waarom het jou pijn deed, maar beschuldig niemand.
Praat over je verwachtingen en hoe je de toekomst van jullie relatie ziet. Zorg ervoor dat jullie allebei op dezelfde manier naar de toekomst kijken.

Doe enorm je best om positief te blijven. Als je niet echt gelooft dat herbouwd kan worden, zal dit waarschijnlijk ook niet gaan gebeuren..
Als jij de persoon bent die het vertrouwen heeft gebroken, geloof ik dat eerlijkheid en consistent gedrag de enige manier is om het vertrouwen te herbouwen en te verdienen. Als je iets zegt, meen het dan, en blijf daar bij. Laat jouw acties overeenkomen met wat je beweert.

Bedenk je goed: iedereen maakt fouten en vergiffenis is een gift.

©2016 Nico – bdsmenkink.nl
© Origineel: Kim deBron 2014

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven