Subspace & Aftercare

Subspace & Aftercare

Subspace en aftercare zijn onderwerpen die toch nog vaak onbekend zijn bij veel Tops en Doms. Om er voor te zorgen dat iedereen veilig en gelukkig is moeten dominanten een werkende kennis hebben van wat subspace nu eigenlijk is, wat het veroorzaakt, hoe je het kan herkennen of een sub in subspace is wanneer je in een scene zit en hoe je de tekens van subdrop kan herkennen.

D/s is allesomvattend in de zin van dat het niet alleen gaat om scenes, ups, plezier, pijn, controle en alle spannende dingen die we doen. Het gaat om echte mensen en hun behoeftes en wensen. Een bewuste dominant zal weten dat hij/zij verantwoordelijk is voor het welzijn en de zorg van de sub. Een deel van die verantwoordelijkheid betreft het weten wat er met de sub kan gebeuren wanneer die in interactie is met de zijn/haar dominant.

Ten eerste, wat is subspace?

Subspace ( ook wel headspace genoemd, vliegen of drijvend) is de naam die wordt gegeven aan de staat waarin de onderdanige geest en lichaam zich kan bevinden tijdens een scène wanneer deze heel diep betrokken raakt. Het is een ongrijpbare veel gezochte space wat de heilige graal van veel subs is. Vele soorten van BDSM play lokken sterke fysieke reacties uit. Het psychologische aspect van BDSM veroorzaakt ook dat veel subs zich mentaal scheiden van hun omgeving omdat ze de ervaring verwerken. Diepe subspace wordt vaak gekenmerkt als een staat van diepe recessie en onsamenhangendheid.

Diepe subspace kan ook een gevaar veroorzaken bij nieuwere subs die onbekend zijn met de ervaring. De ervaring vereist dat de dominant zorgvuldig waakt om er voor te zorgen dat de onderdanige zich niet in gevaar brengt.

Hoe gebeurt dit?  (Houd je vast, dit is het wetenschappelijke deel!)

Tijdens een scene veroorzaken de ervaringen van pijn en plezier een sympathische respons van het zenuwstelsel, waardoor adrenaline word aangemaakt in het lichaam van de sub. Andere chemische boodschappers zoals endorfine en enkefaline (natuurlijke pijnstiller) worden ook vrijgegeven, en deze natuurlijke chemicaliën, een onderdeel van het vecht of vlucht respons (stressrespons van het lichaam). hebben hetzelfde effect als een morfineachtig geneesmiddel.

Deze chemicaliën beïnvloeden de hersenen om de pijntolerantie van de sub te verhogen, omdat de scene intenser wordt. Een soort trance-achtige toestand komt tot stand in de sub als gevolg van de toename van hormonen en chemicaliën. De sub krijgt een gevoel buiten zijn/haar lichaam te zijn, los van de realiteit, net alsof ze drijft of vliegt. Veel subs verliezen bij het bereiken van subspace de gevoelens van pijn, aangezien elke stimulant de periode verlengt. En wanneer de hoge piek weer daalt en het parasympatische zenuwstelsel begint te reageren (om de effecten van de hiervoor genoemde chemicaliën tegen te gaan) kan dit in een diepe uitputting, evenals incoherentie resulteren. Dit is het moment wanneer aftercare/ nazorg belangrijk wordt voor het welzijn van de sub.

Maar goed dat is allemaal leuk en aardig maar wat betekent dat voor de realiteit?

Subs die in een diepe subspace zitten kunnen vaak slecht communiceren. Dit betekend dat ze hun stoptekens / stopsignalen niet kunnen gebruiken wanneer ze zich op gevaarlijk terrein bevinden en dus hun grens overgaan.

Dit verminderde vermogen om te kunnen communiceren met de dominant, gecombineerd met het feit dat de subs ook mogelijk geen pijn meer voelen door de grote hoeveelheden endorfine die door hun lichaam stromen, kan betekenen dat subs kunnen worden bezeerd en beschadigd tijdens de scene. Als bijvoorbeeld een minder ervaren Top/Dominant zich bezighoudt met een sub die in een diepe subspace zit en niet weet op welke signalen hij moet letten, dan kan hij in het fysieke aspect van het spel te ver gaan, al wachtend op het stopwoord van de sub die de sub op dat moment niet kan geven.

Dus waar moet je op letten? Wat zijn de tekenen dat een sub in subspace is?

Net als altijd bij andere dingen kunnen ook de tekenen van subspace variëren van individu tot individu. De tijd die nodig is om in subspace te gaan en de soort activiteiten die een sub in subspace kunnen brengen zijn vaak specifiek voor de individuele sub. Voor sommige duurt het een lange tijd met een hele fijne stimulatie, terwijl voor andere alleen maar de stem nodig is van hun dominant om geraakt te worden zodat ze gaan drijven.

Maar er zijn een paar duidelijke tekens: De onderdanige kan in communicatie minder mondeling worden aangezien ze in de “verwilderde” staat van subspace komen. De dominant kan merken dat het vermogen van de sub om te spreken en woorden te gebruiken om te communiceren hoe hij of zij zich voelt verminderd en de sub communiceert alleen met grommen en kreunen (Die het moeilijk maken en ook moeilijk zijn te interpreteren). Er zijn vaak veranderingen van huidtoon; de ogen kunnen in het hoofd terugrollen. Het lichaam kan energieloos en slap worden (wat in strijd is met de spierspanning die in het algemeen bij fysieke straffen verwacht zou worden). Wanneer een dominant een tijd met een sub omgaat, leert hij de tekens van subspace te herkennen.

De ervaring die de sub heeft van de hoge adrenaline-endorfine-mix wordt vaak vergeleken met een door drugs veroorzaakte high ervaring en kan verslavend zijn voor de sub. Denk aan iets vergelijkbaars als een “hardloop high” Inderdaad kan een sub in subspace vaak vragen om meer fysieke stimulatie zodat ze langer in subspace vastgehouden wordt zonder dat dit kan leiden tot schade. Dit is waar de dominant de controle over de situatie moet bewaren en de sub weer veilig terug op aarde brengt.

Nu ik weet waar ik op moet letten, wat moet ik doen?

Het kan schadelijk zijn voor de sub om gewoon alleen te worden gelaten, cold turkey, zonder eerst weer echt “terug op aarde” te zijn gezet.

Een dominant die onbewust is van subspace en haar fysieke en psychologische impact op de sub, zou zomaar kunnen vertrekken na een scène terwijl de sub nog in subspace is. Het is niet genoeg om alleen de boeien en andere bondage los te maken en dan weg te gaan. Het is de verantwoordelijkheid van de dominant om tijd te nemen om de sub terug op aarde te brengen, verminder de stimulatie, praat je sub terug op aarde, geef haar het gevoel van genegenheid en geruststelling, vertel haar dat ze het goed heeft gedaan samen met veel knuffels en kusjes die de reis terug naar aarde vergezellen bijvoorbeeld.

Uitputting van de sub zal vaak gepaard gaan met het terugkomen uit subspace. Dus de dominant moet mogelijk een veilige omgeving bieden aan de sub om te slapen en weer kracht terug te krijgen. Het verlaten van een sub in subspace waar de sub nog steeds vliegend en zoemend in een out-of-body ervaring zit kan gevaarlijk zijn. Stel je bijvoorbeeld voor, je hebt een sub, in subspace en die probeert auto te rijden. De sub heeft op dat moment niet de vereiste concentratie en het vermogen om zo’n complexe taak uit te voeren. En door de sub in subspace niet eerst te aarden voordat je hem/haar alleen laat zou de dominant de sub dus in gevaar kunnen brengen.

Nu denk je misschien wel: ‘Ik spreek alleen online met mijn subs, ik heb daar geen zorgen over te maken’

Dat is niet per se waar. Subs in cyber-relaties kunnen net zo makkelijk en volledig subspace betreden als in real life situaties. En aangezien de dominant in een cyber D/s relatie zijn sub niet vaak ziet moet hij vertrouwen op andere methodes om te bepalen of een sub weer terug uit subspace is. In dit geval is de stem het beste instrument voor de dominant. De dominant moet stemintonaties leren kennen en hoe ze veranderen in subspace zodat de dominant veilig kan bepalen wanneer de sub weer geaard is. Waar een scène alleen in tekst wordt gedaan, is de communicatie die plaatsvindt tijdens de scene en achteraf tijdens de nazorg, tussen sub en dominant even belangrijk voor het welzijn van de sub.

Het plaatje is nu compleet – maar wat is subdrop?

Zelfs na zorgvuldige nazorg kunnen sommige residuele effecten van de subspace ervaring nog bij de sub blijven hangen. Het fenomeen ‘subdrop’ is de naam die gegeven word aan de drop of downer die een sub (of dominant maar dat in een andere discussie) kan ervaren in de uren of zelfs dagen na een intense BDSM scene. De term subdrop wordt in het algemeen toegepast op de “negatieve” effecten of depressieve toestand die een sub kan ervaren na een scene. De oorzaken zijn veelzijdig, het kan een fysieke reactie zijn op de adrenaline en endorfine die het lichaam verlaat. Voor diegene die in een zeer traditionele omgeving zijn opgevoed kan de het resultaat van de subdrop geassocieerd worden met gevoelens van schuld en schaamte.

Subdrop kan zich op verschillende manieren manifesteren – er kunnen tranen zijn, irrationele angsten, of een sub kan zich verdrietig of angstig voelen in de uren of dagen nadat de dominant is weggegaan.Subdrop kan worden vergeleken met een shock en de behandeling is vrijwel hetzelfde. De dominant dient er te zijn voor zijn/haar sub zodat de sub haar/zijn gevoelens kan uiten en de aandacht kan ontvangen van de dominant. (de dominant is in deze plaats immers mede verantwoordelijk voor de staat waarin de sub zich bevindt) De dominant zou moeten kijken naar tekenen van stress en nood om zo te proberen te begrijpen wat de sub nodig heeft – met inachtneming dat dit anders kan zijn, afhankelijk van de sub.

Het punt van nazorg/aftercare is om te zorgen dat de sub zich geaccepteerd, gewenst, veilig, zelfverzekerd en comfortabel voelt. Met een goede toepassing van aftercare zorg je ervoor dat het vertrouwen tussen dominant en sub wordt vergroot. De relatie zal groeien en nieuwe hoogtes bereiken, omdat de sub weet dat de dominant zijn/haar belangen in het achterhoofd heeft, begrijpt wat er gebeurt met de sub en zal zijn best doen om eventuele negatieve situaties te verlichten.

Een goede en zorgzame dominant zal altijd zorgen voor de voornaamste zorg van zijn/haar sub. Met al het genoegen, dat is waar D/s over gaat – het is niet alleen maar nemen en niets teruggeven. De D/s ervaring zou lonend en aangenaam moeten zijn voor zowel dominant als sub. Dominant en sub houden elkaar in evenwicht, en deze balans kan niet worden weggezet of vergeten. Het gaat om wederzijds vertrouwen en begrip, en alhoewel beide partijen elkaar proberen te begrijpen, ligt in dit geval veel van de verantwoordelijkheid bij de dominant om leiding te geven en de consistentie te bieden waar de sub in het leven naar verlangt. De onderdanige is echter niet verantwoordelijk voor de subdrop en nazorg, maar de sub moet wel open en eerlijk communiceren met de dominant zodat deze de nodige acties kan ondernemen om te zorgen voor de sub.

Door goede zorg te bieden, zal de sub weten dat de dominant een veilige omgeving biedt waarin deze onderwerpen zonder angst en in volle eerlijkheid kunnen worden besproken. Een dominant die subspace begrijpt – met alle opwinding en de valkuilen – kan het allerbeste uit zijn/haar sub halen, waardoor ook de beste ervaring voor zichzelf, en zo ontstaat er dus een win/win situatie.

 

© 2017 Simone – bdsmenkink.nl
Bron: dominantlife

Delen:

3 reacties

  1. Wederom een topadvies ! Ik heb 4x meegemaakt dat een onderdanige vrouw in subspace ging. Voor deze vrouwen was dat 2x voor heb voor het eerst. Het grote kenmerk van een subspace is (voor mij dan) dat ze van het ene op het andere moment stil blijven staan en niet meer bewegen.

    Je moet bij een eerste keer altijd voorzichtig zijn. Ik laat ze dan snel weer terugkomen uit hun subspace, gewoon om te horen hoe ze dat zelf ervaren hebben. Dan kan je daar een volgende keer meer mee doen, en… dat is ook veiliger natuurlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven