Straf vs “plezier-straf”

Punishment vs “Funishment”

oftewel

Straf vs “Plezier-straf”

 Een van de meest verwarrende dingen als je begint als dominant is het concept straf versus  wat vaak wordt aangeduid als ” funish-ment oftewel plezier-straf”.

Wanneer je geluk hebt dan heb je iemand die zich aan je wilt onderwerpen. Geweldig. Maar die persoon zoekt vaak regels en voorschriften. Soms ook regels waar straffen aan vast zitten wanneer ze niet gevolgd worden. Maar ze kunnen ook dingen zoeken zoals slaan voor de lol. discipline voor de lol; ik bedoel, ze worden dan helemaal heet en opgewonden , nou, is dat echt een straf dan?

Het is belangrijk om te onderscheiden wat het verschil tussen beiden is, te weten wanneer welke zin heeft om te gebruiken en dus beide tools in je Dominant “gereedschapstas”te hebben

 

Straf

Straf is een middel om gedrag aan te passen. Het is vaak een trainings maatregel. Stel bijvoorbeeld dat je wilt dat je onderdanige make-up draagt elke keer als ze het huis verlaat. Je denkt dat ze er op de manier mooi uitziet, je weet dat ze zich veel zelfverzekerder voelt en zichzelf beter draagt wanneer ze weggaat met make-up dus je stelt meteen die regel in: “Vanaf nu wil ik dat je elke keer make-up draagt als je weggaat van huis. Als dat niet het geval is wordt je gestraft.”Nu is de basis gelegd.

Straf komt alleen na het overtreden van een regel die duidelijk is omschreven, zoals bovenstaand voorbeeld. Het is niet eerlijk om een onderdanige te straffen voor iets waarvan ze niet weten dat het wordt verwacht en dit zal dan verwarring, wantrouwen en angst veroorzaken, in feite het tegenovergestelde van wat je hoopt te bereiken.

Straf moet altijd bij de overtreding passen. Als de onderdanige in het bovenstaande voorbeeld doorgaat met het vergeten of ervoor kiest om geen make-up te dragen nadat ze expliciet is verteld dat te doen, moet ze worden gestraft. Als je toestaat dat dingen te vaak verschuiven, laat dit zien dat je niet echt om de regels geeft en mogelijk tot een onderdanige zal leiden die bewust handelt om aandacht te krijgen. Je zei dat je zou straffen dus doe dat. Een Dominant moet altijd doorgaan op zijn/haar woord. Maar welk doel heeft het slaan van deze niet-make-up-dragende onderdanige als ze houdt van slaan? Wanneer ze een masochist is? Welke les wordt er geleerd? Dit is het punt dat je creatief moet worden en een unieke straf moet bedenken die je les versterkt.

Wat was de les die werd geleerd in het make-up voorbeeld? Om haar te laten zien dat ze zichzelf mooier en zelfverzekerder voelt in het openbaar wanneer ze de tijd neemt om zich voor te bereiden voordat ze weggaat. De straf zou rond deze les gecentreerd moeten zijn.

Mogelijke straf voorbeelden:

 • De volgende keer dat een speciale gelegenheid opkomt, moet ze die zonder make-up bijwonen omdat ze dat anders toch ook gewoon zo doet. Misschien een kerstfeest, een zakelijke bijeenkomst of een andere bijeenkomst.
 • Plan een speciale date avond voor het komende weekend, maar aan het begin van de avond verbied je haar om make-up te dragen. Je vereist wel dat ze haar mooie kleding en schoenen draagt, dat haar haar speciaal zit, bijpassende accessoires mag ze ook dragen, maar haar gezicht is naakt, zonder make-up.
 • Laat haar een avondje alleen doorbrengen (in plaats van naast je te knuffelen) in de badkamer om make-up tutorials te bekijken. Ze moet haar resultaten laten zien en je een foto sturen van jouw favoriete looks voor toekomstige referenties.
 • Op het moment dat je haar zonder make-up ziet in het openbaar ziet, moet ze een foto van zichzelf maken en deze meteen uploaden naar social media. Niks geen poseren, geen tweede kansen en ook geen filters.

Hoewel dit allemaal verzonnen voorbeelden zijn van een verzonnen regel, hebben ze allemaal verschillende dingen gemeen. Ze pakken allemaal de kernboodschap aan die je probeert te versterken, en laten de sub zien hoe veel beter ze zich voelt wanneer ze make-up draagt. Het zijn feitelijk allemaal straffen, ontworpen om de onderdanige te straffen voor het overtreden van de regels. Geen van deze straffen zullen goed of sexy voelen voor een sub en waarschijnlijk ook niet voor de Dominant. Een Dominant wil dat de onderdanige slaagt. Ze zijn ontworpen om het ongenoegen en de teleurstelling van de Dominant in het gedrag te tonen, haar op de een of andere onaangename manier aan de kaak te voelen, waardoor de onderdanige tweemaal nadenkt de volgende keer dat ze besluit deze regel te overtreden, en de straffen passen allemaal bij deze specifieke overtreding.

Tenslotte moeten straffen als verzoening dienen en de les afsluiten. Er is geen weg terug om de fouten van de onderdanige uit het verleden weer boven tafel te halen en wrok te koesteren. Als een regel continu wordt overtreden moet je je als Dominant afvragen wat de effectiviteit van de regel en/of de straf is.

Straf is niet sexy. Straf is niet leuk. Het is een trainingstool en bedoeld om de dynamiek te verbeteren.

 En onthoud dat terwijl ik en vele andere straf dynamieken hebben, je er op geen enkele manier een hoeft te hebben. Jij bent de Dominant. Jij moet beslissen wat het beste is voor jou, je onderdanige en jullie relatie.

Maar onthoud ook wanneer je straf geeft:

 • De onderdanige is niet slecht, maar hun acties.
 • Je bent niet boos, maar ongelooflijk teleurgesteld. (Als je woede voelt over wat er is gebeurd, stel je de straf uit zodat je met deze negatieve emoties kunt omgaan. Het straffen in woede zal alleen je relatie kwetsen.)
 • Je houd van je sub, zult dol op je sub zijn, wat er ook gebeurt.
 • Ze zijn nog steeds je goede jongen of meisje, ook al worden ze gestraft.
 • Een straf heeft vaak ook een negatieve invloed op de Dominant.
 • Dat jij als Dominant, er niet om geeft als ze slechts een deel van de straf op het gegeven moment kunnen nemen. Het enige wat belangrijk voor je is, is hun bereidheid om hun gedrag te corrigeren en dat ze de kracht hebben om toe te geven dat ze fout zaten.
 • Dat jij als Dominant, nooit iets van je onderdanige zult vragen dat jezelf ook niet zult doen of niet van jezelf verwacht.
 • Dat je je onderdanige  nooit over de rand zult duwen, de straf ZAL de misdaad passen en je zult hem aanpassen als dat nodig blijkt te zijn.
 • Als de straf beëindigd is zal je er niet over door blijven gaan, maar alles inzetten om je onderdanige weer op te bouwen.
 • Dat je trots bent om hun Dominant te zijn, dat iemand die zo mooi en geweldig is jou uitkoos om hun Dominant te zijn.

 

Fun-ishment oftewel Plezier-straf

 

D: Hey jij kleintje, ik daag je uit je tong nog eens naar me uit te steken (knipoog)
s: (glimlachend) Oh ja? En wat ga je dan doen?
D: Ik gooi je over mijn knie en spank je bijdehandje!
s: (steekt langzaam haar tong out, gilt en rent weg)

Plezier-straf is spelen. Per definitie spelen kan geen straf zijn. ik bedoel, kom op, het heeft het woord “plezier” erin!

Het is een ander soort spel, zeker. Het ziet er niet altijd uit als wat de meeste mensen een “sessie”beschouwen. Er is niet altijd een eerbiedige onderdanige of slaaf die voor haar/zijn Meester(es) knielt, een collar om heeft, of gebogen ligt over een stuk BDSM-meubilair. Maar het is speels en sexy en de Dominant en de onderdanige worden er opgewonden van. Dat is geen slechte zaak, helemaal geen slechte zaak. Het is gewoon anders dan straf.

Het is nep straf. Het is een “je hebt je misdragen, je bent stout”straf. Als je onderdanige geniet van een “over de knie spanking”, dan kan je een plezier-straf maken voor de brutaliteit (die je diep van binnen vindt), die je centreerd om “over de knie spanking”. Dat zou echt plezier-straf zijn.

Een effectieve plezier-straf sessie is iets waarvan een D/s koppel echt van kan genieten. Iets waarvan je opgewonden raakt. Het is een fijne ontmoeting en sessie. Het kan natuurlijk leiden tot een rollenspel van feitelijk ongenoegen en rollenspel waarbij je in de problemen zit tijdens de sessie, maar er wordt geen les geleerd. Geen gedrag gewijzigd.

Vaak hoor je dat veel leden van de BDSM-gemeenschap een vorm van walging hebben tegen de uitdrukking “”plezier-straf”. Maar dit komt vooral voort uit een consistent misverstand en misbruik van de uitdrukking.Het is moeilijk om een nieuwe relatie te beginnen, maar als je dan een onderdanige hebt die volhoudt dat ze gestraft wil worden, maar ze willen alleen maar SM-spel, dan ontstaat er een grote kloof in communicatie. De sleutel is educatie, eerlijke communicatie en heel veel praten. Plezier-straf is niet effectief als straf. Maar of plezier nou echt goed is of niet, hangt weer helemaal af van jou, je sub en je dynamiek.

Als je je bratty sub over de knie wilt gooien om haar tot de orde te roepen, doe het dan. Jij hebt de leiding over je relatie. Doe wat je opwindend vindt en heb niet het gevoel dat je je voor iemand moet rechtvaardigen. Wees er alleen zeker van dat je in staat bent om te onderscheiden wat er met jezelf gebeurt en, belangrijker nog, met je onderdanige.

 

Straf is om wangedrag te stoppen; plezier-straf stimuleert enig gedrag.

 

©2017 Simone – bdsmenkink

Delen:

Een reactie

 1. Adult schoolboy

  Net een fkink Pak slaag op mn blote billen gehad van mn vrouw en moet zo om 19 :30 uur naar bed voor de duur van 3 avonden zondag t/m dinsdag Spanking and Early bedtime punishments for 3 evening 19:30 clock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven