Waarom pijn ons opwindt, ofwel, het proces dat pijn omzet in plezier.

Waarom pijn ons opwindt, ofwel, het proces dat pijn omzet in plezier.

“Ik vind het lekker om billenkoek te krijgen tot ik blauw zie, ik vind het opwindend.” Dit is een uitspraak die niet bepaald vreemd is binnen de kink community, maar het kan nogal extreem klinken voor diegenen die niet zijn geïntroduceerd in de rituelen en activiteiten binnen de BDSM.
“Hoe kun je het nu lekker vinden om geslagen te worden? Het doet toch pijn?”
Meeste masochisten zouden zeggen:”Ik weet niet waarom, het wind me gewoon op.”
Ik besloot om met dit antwoord geen genoegen te nemen en besloot om me meer te verdiepen in het mechanisme dat pijn kan omzetten naar een orgasme.



*Het mechanisme van pijn

De perceptie, of waarneming van pijn is het mechanisme dat optreedt als reactie op mogelijk schadelijke stimuli door het zenuwstelsel.
Pijn kan drie basisoorzaken hebben: Chemisch (zuurbrand bijvoorbeeld), Mechanisch (pletten of snijden) of thermisch (heet en koud). Elk van deze drie stimuli zijn sterk genoeg om de nociceptors (pijn receptoren) te activeren om zodoende de transmissie van stimuli naar het brein op gang te zetten. De ontvangst en omzetting van deze signalen gebeurt in verschillende hersengebieden. Het brein zend dan een impuls om te bewegen of op een andere manier te reageren om de pijn te beëindigen.
Dus: als je je hand op een hete oven legt, zenden de zenuwen in je huid een bericht naar je hersenen. Je hersenen schreeuwen”JE VERBRANDT!!!!!” en je verwijdert je hand in een reflex.

Simpel toch?

Helaas, toch niet.


*Pijn en neurotransmitters.

De manier waarop pijn wordt verwerkt door ons brein, triggert ook andere dingen in je lichaam. het meest belangrijke voor onze discussie zijn in dit geval: endorfine, serotonine, melatonine, epinephrine en norepinephrine. Deze kunnen allemaal vrijkomen na een pijn of stress prikkel. Deze hormonen werken als een pijnstiller en stimuleren de vecht of vlucht reflex. Dus, als je pijn lijdt, maakt je lichaam zijn eigen ibuprofen aan en het geeft je een energie puls om je aanvaller te bevechten of te vluchten.

Je weet hoe chemische cocktails invloed kunnen hebben op je seksuele en romantische gedrag? Door het ontvangen van pijn, worden veel van dezelfde chemicaliën (vooral serotonine en adrenaline) in je lichaam vrijgemaakt. Met andere woorden: Dezelfde hormonen waardoor je opgewonden raakt stromen door je lichaam als pijn lijdt.



*Hoe komt het eigenlijk dat we pijn omzetten naar plezier?

Als we de voorgaande gedachtestroom doortrekken, zou het toebrengen van de juiste pijn stimulans de plezier hormonen in ons brein moeten activeren. Als deze pijn op een goede manier en voor een langere tijd (voor iedere persoon is dit natuurlijk anders) wordt toegebracht kan iemand werkelijk high worden van de endorfine. In de BDSM wereld wordt dit subspace genoemd.



In mijn persoonlijke ervaring werkt het als volgt:

In het begin is het pijn niveau erg laag. een prettige flogging op mijn bovenrug brengt me aardig op gang. Het doet niet veel pijn, maar er is een lekkere prikkeling. Het voelt een beetje alsof je een zware workout doet.
Dan, als de intensiteit wordt opgeschroefd, kan het werkelijk pijn gaan doen. Het kan pijn doen op een ineenkrimpende zelfs schreeuwend manier. Maar op de een of andere manier is het draaglijk. Door de eerdere flogging zijn je endorfines namelijk al gaan stromen. Als je daarbij ook nog bent vastgebonden, en niet kan terugvechten of vluchten, veroorzaakt dat ook een flinke adrenaline rush.

Als de pijn me wordt toegebracht is er een punt waarop ik ga tegenwerken. Dit is het punt waarop de adrenaline zijn werk gaat doen. Ik sis, scheld en vloek naar mijn top. Ik schop, probeer te ontsnappen uit mijn boeien (ik word graag vastgebonden als ik word geslagen). De pijn schiet naar een hoogtepunt, zoals ook mijn weerstand doet.

En dan op een of andere manier geef ik toe. Op het moment dat er nog een golf van endorfine in mijn hersenen komt, dan ontspan ik in de pijn en opeens, heel letterlijk, wordt het een plezier. Mijn geest heeft een nieuwe manier gevonden om het aan te kunnen. Door pijnsensatie om te zetten in plezier kan ik de “marteling” langer aan.
Maar het beste is: Ik wordt heel, heel opgewonden.



Niemand weet precies hoe pijn letterlijk omgedraaid kan worden naar seksuele opwinding. Het kan een manier zijn waarop het lichaam een plotselinge toevloed van endorfine interpreteert omdat het zo vergelijkbaar is met de “standaard” seksuele opwinding. Wat we wel weten is dat masochisme niet langer meer wordt gezien als pathologisch, of ziekelijk wordt gezien in de DSM (de bijbel van psychische afwijkingen) en dat masochisme die geuit wordt op een gezonde en verstandige manier geen interventie nodig heeft door “specialisten”.

Als je tot de ontdekking komt dat, nadat je wat kink onderzoek hebt gedaan, een kick krijgt van het op een creatieve manier gepijnigd te worden door een vriendelijke sadist, wees gerust. Er is niks mis met je. Je lichaam reageert op wat er met jou gebeurt en de hormonen en chemicaliën die ervoor zorgen dat je je lekker voelt.

Geniet van elke seconde die je krijgt.

©2016 Nico – bdsmenkink.nl
Bron: Anabelle Bernard Fournier

Delen:

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven