Zelf-Aftercare – Zorg voor jezelf na een sessie

Zelf-Aftercare – zorg voor jezelf na een sessie

Aftercare oftewel nazorg is een belangrijk onderdeel na een sessie om weer tot jezelf te komen. Want het is heel normaal als je na je een sessie een terugval (drop) krijgt in emoties en energie, dit kan in de uren na de sessie maar zelfs ook dagen later nog ontstaan.

En wanneer je na de sessie dus alleen bent omdat de top weer verdwijnt of de sessie gewoon over is, is het dus heel belangrijk om voor jezelf te zorgen. Dit om te voorkomen dat je fysiek of emotioneel in de problemen komt. Daarom is het verstandig als je weet wat je eraan kunt doen.

Fysiek zie je waarschijnlijk wel wat er aan de hand is, blauwe plekken, markeringen, wondjes, stijve en gevoelige spieren. Allemaal dingetjes die je met de ehbo kit te lijf kan gaan. En indien het wat ernstiger is zal je naar de huisarts moeten gaan.

Maar blauwe plekken kan je goed zelf te lijf gaan arnica crème of gel (ik geef zelf de voorkeur aan gel), zwellingen met een coolpack, zere en stijve spieren met een warmte kompres (hot pack) en/of iets van SRL gelei, tijgerbalsem dat soort dingen en wondjes goed schoonmaken met antibacterieel en desnoods afdekken.

Subdrop

Maar emotioneel is het een ander dingetje. Tijdens een subdrop verlaat de endorfine je lichaam in etappes. Je kunt het bijna beschrijven als wanneer je herstelt van een drugsverslaving. Je lichaam gaat door een crash periode en die is voor iedereen anders. Je kunt huilen, onbeheersbare emotionele uitbarstingen hebben, verdriet, angst maar ook depressie voelen, Je kunt je schuldig voelen dat je hebt genoten maar ook twijfels hebben over de sessie. Een subdrop kan in de uren na de sessie ontstaan maar ook zelfs een aantal dagen later. En wanneer je kijkt bij wie het het meeste voorkomt is dat meestal bij een sub die in een relatie zit en veel minder bij een bottom met losse partners.

Wel kun je zelf het een en ander doen om een subdrop tegen te gaan. Want de emotionele en geestelijke trauma;s die je kunt hebben meegemaakt tijdens de sessie kunnen dagen later nog de kop op steken wanneer je het eigenlijk al niet meer verwacht. En hiervoor kan je zelf wel al een aantal dingetjes doen om jezelf daarvoor te beschermen. Zorg dat je ten alle tijden goed gehydrateerd bent. Drink water voor, tijdens en na de sessie. Zorg ervoor dat je niet hongerig bent tijdens de sessie en speel niet wanneer je ziek bent, zelfs niet lichtjes ziek. Luister naar je lichaam, wanneer deze aangeeft dat het genoeg is stop dan ook. De enige grenzen die je moet doorbreken zijn emotioneel en absoluut niet lichamelijk. Je lichaam vertelt je dingen om een reden, dus luister hier naar! Drink na een sessie iets met eenvoudige suikers. Sinaasappelsap kan bijvoorbeeld echt wonderen doen.

En net zoals een aftercare kit kun je ook voor je zelf een drop kit creëren deze kan handig zijn voor zowel dominante als submissives Want een drop komt niet alleen voor bij submissives. Een drop kan gepaard gaan met gevoelens als eenzaamheid, verwarring, geestelijk en lichamelijke uitputting, onzekerheid, samentrekken en verslapping van spieren (tremoren) en andere lichamelijke klachten. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen in tijden van drop. En is het handig om dingen die je nodig kan hebben klaar te zetten.

Wat kan je zoal in je drop kit stoppen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Warme deken
 • Ehbo kit
 • Badzout of een lekker douchefris
 • Geurkaarsen
 • Wierrook
 • Je favoriete boek
 • Telefoon
 • Harde snoepjes, chocolade
 • Je favoriete drinken
 • Lotion
 • Dagboek
 • Relax muziek
 • Brief van je Dominant
 • Knuffeldier
 • Kleurboek en potloden
 • Kadobon voor je favoriete restaurant/sauna etc
 • Vitamine E
 • Je favoriete film

En je hebt vast nog wel persoonlijke dingen die je daaraan zou willen toevoegen. Het is een kit waarmee je zorgt dat je jezelf weer goed gaat voelen, waarmee je jezelf verwent.

Nazorg is voor iedereen verschillend. Iedereen heeft daarin andere behoeften. Daarom is het handig om daar ook over te praten met elkaar. Want wat voor de een werkt is voor de ander iets wat hij/zij absoluut niet zou willen.

©2016 Simone – bdsmenkink.nl

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven