Verschillende soorten masochisme

Verschillende soorten masochisme


Want we zijn nou eenmaal niet allemaal hetzelfde

Er zijn verschillende soorten en niveaus van masochisme. Vaak hoor je een gesprek in de BDSM-gemeenschap waar twee mensen moeite hebben te communiceren omdat ze het woord op twee verschillende manieren gebruiken. Als term vallen namelijk mensen met verschillende intenties in dezelfde groep.

Als je snel op zoek gaat naar de definitie van masochist, wordt het gemakkelijk gedefinieerd als iemand die seksueel genot verkrijgt van pijn, graag lijdt en/of betekenis ontleent aan pijn. Maar ik zal de definitie van masochisme uitdagen en de term een beetje uitbreiden.

Er zijn verschillende soorten van masochisme

  • Seksueel masochisme
  • Fysiek masochisme
  • Emotioneel masochisme
  • Mentaal/power masochisme

En waarschijnlijk ook nog wel een masochisme die ik nog moet ontdekken.

Seksueel masochisme is waarschijnlijk de meest voorkomende waarbij mensen seksueel opgewonden raken van pijn. Het soort pijn geassocieerd met de onderdanige energie en kracht geeft hen een seksuele kick. Binnen dit spectrum van seksueel masochisme zijn er een reeks intensiteiten – van mensen die in lichte pijn zijn, helemaal tot aan snijden en intens geselen. Seksueel masochisme op zich heeft geen betrekking op pijn voor iets anders dan seksueel genot.

Emotioneel masochisme is complex en het onderhandelen over toestemming is vaak moeilijk. Emotionele masochisten ontlenen emotioneel plezier aan emotioneel misbruik. Het klinkt zeker problematisch, maar het is vaak een onderhandelende reis, waarbij de sadist emotioneel misbruik maakt van de masochist op consensuele wijze en met veel nazorg, om ervoor te zorgen dat het vertrouwen wordt hervormd en verbeterd. Het is niet zonder een hoog niveau van gevaar en risico. Emoties zijn niet zichtbaar of voelbaar, en het is dus moeilijk om te weten waar limieten en drempels liggen, en wanneer misbruik de sub permanent zou beschadigen. Het brengt een hoog risico met zich mee van het gevestigde vertrouwen tussen de partners. Niettemin is dit een vorm van masochisme die voor sommige mensen intrigerend, bevredigend en zelfs noodzakelijk kan zijn.

Mentaal/Power masochisme is een term die ik gebruik om mensen te beschrijven die deel uitmaken van Total Power Exchange (TPE) en die niet netjes vallen in de groeperingen van seksueel masochisme of emotioneel masochisme. Dit type masochist ontleent niet meteen seksuele opwinding aan pijn, maar in het uitrekken van de machtsdynamiek tussen Meester en slaaf. Een mentale/power masochist wil mentale uitdagingen ervaren door zowel fysieke als emotionele pijn, en betekenissen van lijden ontlenen

Het belangrijkste onderdeel van het gebruik van de term ‘masochisme’ is niet om met de term te onderhandelen, maar leg uit wat voor soort masochist jij bent, en in welke mate, tot welke intensiteit, wat het voor jou betekent

Er is geen checklist voor je om af te vinken, geen normen, geen definitieve woorden die je kunt gebruiken om jouw masochisme aan iemand over te brengen. De term masochist draagt een absolute subjectiviteit, afhankelijk met wie je in onderhandeling bent. Voor een zachtaardige sadist kan een lichte pijn minnaar worden gedefinieerd als een masochist in zijn context, Maar voor een serieuze sadist wordt een lichte masochist niet als masochist beschouwd. Hij is op zoek naar een pijnslet.

De termen masochisme en masochist zijn volledig gebouwd binnen de context van discussie, en ze zijn altijd gerelateerd aan hun binaire tegenstellingen.

©2018 Simone – bdsmenkink.nl

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven