Hokjes, labels en termen: Wees er voorzichtig mee

Hokjes, labels en termen:

Wees er voorzichtig mee

Wanneer je nieuw bent binnen de bdsm kan het zeker erg overweldigend zijn. Allerlei benamingen en termen vliegen om je oren. Iets waar je heel verward van kan raken. Want waar hoor je nu? Wat ben je nu? En klopt dat wel allemaal? Vind dat wel fijn? Naarmate je meer termen en labels ziet en daardoor in hokjes gaat denken kan het erg verwarrend zijn. En dat maakt het niet altijd makkelijker. Je bent misschien al bekend met vele termen en labels. Op een BDSM basislijst van vind je vaak de meest voorkomende. Beschouw dit als het ware als een startpakket waarop je kunt bouwen en deze dus ook kunt aanpassen aan je eigen individuele smaak en gebruik.

 

Taal is nou eenmaal een grappig gegeven. We denken dat we hetzelfde bedoelen als we hetzelfde woord spreken en horen, maar dat is zelden het geval. Meestal maakt dat niet zoveel uit – de overlap is genoeg om elkaars algemene betekenis te begrijpen, maar als het gaat om een aantal belangrijke onderwerpen en/of belangrijke relaties, dingen die betrekking hebben op intimiteiten en delicate dingen zoals seks, emoties, behoeften, BDSM etc., is het altijd een goed idee om onze definities te vergelijken in plaats van te veronderstellen dat er algemene definitie “daarbuiten” is die onafhankelijk is van onze eigen filters, de betekenissen die we woorden geven. Taal betekent wat we ervan maken en niet iedereen heeft hetzelfde filter.

 

Andere factoren zullen ook onze termen beïnvloeden. Definities kunnen variëren afhankelijk van de geografische locatie (“bloederig” betekent iets heel anders  in Amerika dan hier!). Hoe lang iemand in de levensstijl zit (definities en gebruik zijn in de loop van de tijd misschien veranderd). Ervaringen uit het verleden, veronderstellingen die we allemaal maken over met wie we praten en meer.

 

Wanneer je iemand op een munch ontmoet, wanneer je bijvoorbeeld alleen tijd hebt om even vluchtig een hand te schudden en te vertellen wie je bent, iemand waarbij je op dat moment ook zeker weet (om welke reden dan ook dat je niet samen gaat spelen), dan zou het kunnen volstaan om te zeggen: “Ik ben Dominant en Sadistisch”. Dat zal ook zeker volstaan voor bijvoorbeeld een Fetlife of ander kinkprofiel.

 

Maar als onze interactie met iemand zo ver gevorderd is dat we een vriendschap, interesses en gevoelens willen verdiepen of een speel-relatie (of op een geluksdag – misschien al het bovenstaande) wil overwegen, dan raad ik je ten zeerste aan om details te bespreken die veel verder gaan dan het label.

 

Zoals een vriendin van mij zegt, geeft ze de voorkeur aan beschrijvingen wat ze graag doet, in tegenstelling tot de label dat beschrijft wat ze IS. Dat kost meer tijd, maar het is niet alleen de moeite waard, het is cruciaal wanneer we iemand op dieper niveau leren kennen.

 

Misverstanden gebeuren regelmatig in het geval van kinky spel en/of seksuele interacties, dit kan resulteren in een aantal behoorlijk gruwelijke scenarios. Ik ken bijvoorbeeld een handjevol mensen die negatieve spel ervaringen hadden, want hadden ze van te voren onderhandeld, zei de bottom “geen seks” als een harde limiet (niet-onderhandelbaar, geen compromis, een absoluut nee). Beide partijen stemden ermee in en vertrokken naar het kinkparadijs om vervolgens te ontdekken dat hun definities van wat precies ‘seks’ is niet klopten. De Top deed iets dat de bottom als “seks” zag zonder te weten wat de definitie ‘seks’ van van de bottom precies was. De bottom voelde zich geschonden, de Top was verward, verdedigend / schuldig en de relatie kan dan onherstelbaar zijn, zelfs reputaties zijn mogelijk geruïneerd.

 

Gebruik rustig labels en termen om een beetje aan te geven wie of wat je bent en waar je van houd. Maar wanneer het er op lijkt dat een contact dieper wordt en je dingen gaat doen die met die labels en termen te maken hebben leg dat uit wat je er mee bedoelt. Want met al die labels en termen bij elkaar, met jou “definitie” van creëer jij je eigen UNIEKE label (hierover meer in een ander stuk: “Hokjes, labels en termen: Wie ben ik? Wat ben ik? Waar hoor ik thuis?”).

 

Praten, praten, praten en goed luisteren naar elkaar, echt communiceren dus.Het is niet alleen verantwoordelijker en veiliger, het is ook behoorlijk sexy. Voor mij zijn deze onderhandelingen een verbaal voorspel voor een geweldige sessie. De beelden die door mijn hoofd schieten als een potentiële speelkameraad en ik, interesses en mogelijkheden bespreken! Het is een geweldig middel om je dieper te verbinden en anticipatie op te bouwen.

 

Je zult me wel vaker horen zeggen – Hou het niet bij enkele woorden: bespreek de termen. Het is een goede communicatieve vaardigheid en het kan een wereld van problemen voor iedereen besparen. En hey, als je er niet over kunt praten zou je je misschien moeten afvragen of je het wel moet doen.

 

Ook hier op de website zijn we bezig met een BDSM woorden/basislijst. Maar hier zal je puur een basisdefinitie van de termen en labels vinden. Dit  kan dus voor iedereen variëren. Je mentors, je community, geliefde, speel-partners kunnen ze dus ook anders gebruiken en dat is prima. Zolang je er samen over praat en er voor zorgt dat je op dezelfde golflengte staat, is dat wat er echt toe doet.

 

©2018 Simone – bdsmenkink.nl

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven