Praat met elkaar! Communicatie is tweerichtingsverkeer, jij vertelt de ander luistert en andersom.

Praat met elkaar!

Communicatie is tweerichtingsverkeer, jij vertelt de ander luistert en andersom. Eerlijkheid en openheid zijn heel belangrijk.

In BDSM vormt dit (samen met nog enkele andere dingen) een stevige basis waarop jullie relatie gebouwd kan worden.

In een BDSM relatie zijn er drie momenten waarin het zo belangrijk is goed samen te praten:

 1. Tijdens de periode waarin je elkaar leert kennen.
 2. Voor het spel.
 3. Na afloop van het spel.

 

Leer elkaar eerst goed kennen!

Luister naar elkaar. Wees alert op de dingen die de ander zegt. Op die manier krijg je een indruk van die andere persoon, van wat hem/haar bezighoudt, waar zijn/haar voorkeuren liggen, waar grenzen liggen. Durf vragen te stellen.

Er moet een vertrouwensband tussen jullie zijn voordat je je bloot kunt geven aan iemand. Om dit vertrouwen te krijgen, moet je minstens weten wat de ander aanspreekt in het BDSM wereldje.

Of de andere persoon ervaring heeft, hoe hij of zij over bepaalde dingen denkt. Alleen zo kan je op een zelfde lijn komen, te zitten.

Als je wat betreft communicatie op dezelfde lijn zit, dan is er al een stukje basis gevormd waarop je kunt verder bouwen. Veel praten kan de spanning een stuk doen verminderen, hoeveel ervaring je ook hebt. Je kan niet zomaar aanvoelen waar iemands angsten en twijfels liggen, daarvoor moet je praten, praten, praten.

Wanneer je als Dominant de verantwoording over je sub hebt dan moet je weten waar haar grenzen liggen vooraleer je aan een spel begint. Praten geeft je deze informatie, en geeft je ook de kans de ander te leren kennen Ook dit is nodig om een stevige basis op te bouwen waarop jullie beiden verder kunnen gaan.

 

Communicatie tijdens het spel :

Er is altijd communicatie tijdens het spel. Zelfs wanneer er geen woord wordt gesproken. Kijk naar de lichaamshouding en gezichtsuitdrukking. Er zijn geen standaardregels hoe je een spel moet spelen. De invulling is iets van de Dom en sub samen.

Dus als jullie veel praten tijdens het spel en dat prettig vinden, dan is dat dus jullie eigen unieke manier van spelen. Vind je als Dom dat je sub niets mag zeggen of is je sub niet spraakzaam tijdens het spel, let dan goed op lichaamstaal. Dit geeft je namelijk heel veel informatie over het welzijn van je sub van dat moment. Kijk naar haar lichaamshouding, haar gezichtsuitdrukking. Zijn de spieren ontspannen, hoe is de ademhaling, de hartslag. Hoe is de uitdrukking in de ogen. Lichaamstaal is naast praten ook een vorm van communicatie, het geeft je heel veel informatie.

 

Praten/communicatie na afloop van een spel

Het is belangrijk om na een spel samen te praten .

Indien je dit niet zou doen, dan weet je niet hoe de ander het ervaren heeft en loop je nuttige informatie mis.

Voor een sub kan het zeker in het begin nog wel eens moeilijk zijn zich kwetsbaar op te stellen door over het spel en hoe hij of /zij het ervaren heeft te vertellen. Respecteer dit dan ook, geef je sub de ruimte en spreek af dit te bespreken wanneer je sub het gevoel heeft eraan toe te zijn. Voor een sub kan het ook heel erg prettig en geruststellend zijn te weten hoe haar Dom het spel heeft ervaren. Communicatie is iets dat er gewoon bij hoort wanneer je een stabiele relatie wilt opbouwen (en behouden).

 

De rechten van een sub:

 1. Een sub heeft het recht om met respect behandeld te worden.
 2. Een sub heeft het recht om zich veilig te voelen.
 3. Een sub heeft recht op emoties en gevoelens.
 4. Een sub heeft recht om haar negatieve gevoelens te uiten.
 5. Een sub heeft heeft recht om NEE te zeggen.
 6. Een sub heeft het recht om inbreng te hebben in een relatie.
 7. Een sub heeft het recht op SAFE sex.

 

Tips voor (beginnende) Doms:

 • Realiseer je dat(ook)bij jou een stuk verantwoording ligt om dit eerste spel tussen jou en je sub goed te laten verlopen.
 • Wanneer je met zwepen wilt werken zorg dan dat je hier eerst mee hebt geoefend, probeer dingen ook op jezelf uit.
 • Wil je klemmen gebruiken bij je sub, test deze dan eerst eens op jezelf zodat je ook weet hoe het voelt.
 • Wanneer je je sub vastbindt besef dan ook dat er risico´s aan verbonden zijn. Let goed op of lichaamsdelen niet worden afgekneld, let op wat voor soort touw je gebruikt, laat iemand die vastgebonden is, nooit alleen.
 • Draag zorg voor je materiaal waarmee je speelt, ontsmet het indien nodig.
 • Wanneer je met wisselende partners speelt en/of vrijt…..vrij dan veilig.
 • Let op de lichaamstaal van je sub.
 • Kijk naar haar houding en gezichtsuitdrukking. Vraag desnoods tussendoor wat je sub ervan vindt, of het nog goed gaat.

Een goede communicatie tijdens het spel kan veel narigheid voorkomen

 

Tips voor (beginnende) subs:

 • Wees eerlijk, doe jezelf niet stoerder voor dan je bent.
 • Wanneer iets teveel voor je is geef het dan ook aan.
 • Je kunt ten alle tijden het afgesproken stopwoord gebruiken.
 • Bedenk ook dat praten na het spel je Dom een goed beeld kan geven van hoe jij het ervaren hebt zodat hij tijdens een volgend spel hier rekening mee kan houden.

Gevonden op internet,Auteur onbekend

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven