Hoofdletter gebruik binnen de BDSM

Hoofdletter gebruik binnen de BDSM

Vaak krijg ik vragen als: Waarom doen we dat nou eigenlijk?. Van wie moet dat? Hoort dat echt zo?

Het gebruik van hoofdletters binnen de BDSM is lange tijd terug ontstaan in de irc-kanalen op het internet. Daar waar je jezelf alleen kon identificeren als een getypte naam. Puur om aan te geven wie wat was. Het was makkelijker te zien wie er nu dominant of onderdanig was. Want was ik dominant stelde ik me voor als Simone en als onderdanige was het simone. En wist dus iedereen wat ik was alleen al bij het zien van mijn naam. Zo werd het voor iedereen dus makkelijker om te herkennen. Zeker wanneer je op zoek was naar een relatie was dat meer dan makkelijk.

Het was dus een van de meest normale regels dat een onderdanige de hoofdletter van zijn/haar naam wegnam en deze verving voor een kleine letter. In de Engelse taal mocht een onderdanige dan ook geen I gebruiken, maar werd het i. En voor de dominant veranderde alles (You, Your) naar hoofdletters om het verschil tussen beide uit te drukken. Zo schreven ze dus ook bijvoorbeeld “W/we gaan naar een BDSM-feest”. Terwijl andere rustig schreven “we gaan naar een BDSM-feest”. zo zag je dat zowel dominant als onderdanig naar het feest gingen. Maar dat kapitaliseren ging verder. Dominanten schreven alles met hoofdletters wanneer het over hun zelf ging, Dat werd dus Ik, Mij, Mijn, Mijzelf. En bij de onderdanige werd daarvoor alles de kleine letters gebruikt: ik, mij. mijn, mijzelf. Waardoor voor iemand buiten de lifestyle een moeilijk leesbare taal ontstond. Aangezien ze het niet begrepen. En het erg moeilijk lezen werd.

Tegenwoordig wordt het eigenlijk alleen nog maar online gebruikt voor de eigen dominant als zijnde het tonen respect. Aangezien wanneer je geen relatie met elkaar hebt, je feitelijk gelijk bent. Je gaat nou eenmaal niet met iedereen een machtsuitwisseling aan.

Het gebruik van hoofdletters voor de dominant is dus niet een vaststaand protocol binnen de BDSM. maar wordt gewoon wel heel vaak gebruikt. En in sommige relaties dan ook als protocol vastgelegd.

Sommige zeggen dat het protocol was binnen de old guard maar daar is geen enkel bewijs over te vinden.

Zo zal je mij altijd hoofdletters zien gebruiken wanneer ik over mijn Dominant praat binnen lifestyle gerelateerde groepen. Dit omdat ik online niet de mogelijk heb om mijn hoofd voor Hem kan buigen, Hem niet de lach kan geven die echt alleen voor Hem is, niet kan knielen voor Hem etc. En op deze manier met het gebruik van de hoofdletter voor Zijn naam en ook het gebruik van U en Uw toon ik Hem online op deze manier respect. En geeft het mij toch dat onderdanige gevoel wat ik voor Hem heb. Binnen de vanille wereld doe ik dat niet. Dit omdat een lezer die niets met onze lifestyle van doen heeft geïrriteerd kan raken door de manier van schrijven.

Maar de hoofdletters zijn dus niet verplicht binnen deze wereld. Laat ik daar duidelijk over zijn. Wilde jullie alleen laten weten waarom het wel wordt gebruikt binnen de BDSM.

©2018 Simone – bdsmenkink.nl

Delen:

2 reacties

 1. alex

  In deze vreemde tijden waarin respect voor elkaar steeds verder afbrokkelt en ook al agenten met “Je “en Jij” mensen te woord is het prachtig dat het gebruik van hoofdletters in de D/s nog veel gebruikt worden. Toch ( en helaas, zo vind ik) begint ook binnen de BDSM wereld het je en jouw toe te nemen. Andere tijden? Of ligt het hier zoals zo vaak aan een andere opvoeding?

  • Simone - bdsmenkink

   Hoi Alex,

   Dat zou zekeren een andere opvoeding kunnen zijn. Maar denk ook eens aan andere regels binnen een D/s-relatie. Niet iedereen wenst dat het zo strikt is. Voor sommige is het zelfs een part-time iets en zijn ze daarnaast elkaars gelijken. ook daarin kunnen we van onze kant iets van respect opbrengen. Leven en laten leven. een ieder en ook idere relatie is uniek.

   Groetjes Simone

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven